Recepty Saláty

Italský chlebový salát panzanella

Je nějaký salát větším ztělesněním léta? Panzanella, to je spousta čerstvosti, šťávy, chutí a vůní. Základem jsou rajčata, hromada bylinek a kousky dokonale ochuceného chleba, vstřebá totiž všechnu šťávu z rajčat a zálivky. Já si do něj vždycky přidám ještě něco navíc – rukolu, olivy, mozzarellu k většímu zasycení, další druhy zeleniny a bylinek… Závisí, co je zrovna k dispozici. A protože ho dělám často a v různých verzích, sepsala jsem kromě receptu i tipy, jak ho připravit co nejlíp a taky trochu jinak! 🙂

Jak připravit salát panzanella?

  • Salát je hodně jednoduchý, o to víc závisí na kvalitě a čerstvosti surovin, takže tentokrát se opravdu neošiďte. Rajčata musí být čerstvá, zralá, plná chuti a šťávy, ideálně ze zahrady nebo z trhu. Použijte také kvalitní panenský olivový olej a ocet.
  • Rajčata stačí jen nakrájet na kostičky. Dejte do mísy se zálivkou a nechte 10 minut odstát. Tak pustí ještě víc šťávy.
  • Chléb je nejlepší bílý a nadýchaný, s vypečenou kůrkou. Ciabatta nebo bageta také perfektně poslouží. Pokud byste použili naši šumavu v rámci spotřebovávání zbytků, nebude to ono. Tedy aspoň za mě je do salátu až moc hutná a ta kyselejší chuť salátu taky neprospěje.
  • Chléb klidně může být starší, po nacucnutí všech šťáv stejně hezky změkne.
  • Chléb natrhejte na kousky a ty pak orestujte na sucho na pánvi. Bude pak lehce křupat i poté, co nasákne všechnu šťávu. Orestované kousky chleba pak promíchejte s odleženými rajčaty, bylinkami a případně dalšími surovinami. Nechte 10-15 minut chleba vstřebávat všechnu šťávu a zálivku. V případě velkých veder dejte salát v tuto chvíli do lednice, bude pak vychlazený tak akorát.
  • Kousky chleba lze upéct i v troubě: dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte se lžící oleje. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  • V zálivce by neměl chybět kvalitní olivový olej, ocet, špetka soli a čerstvě mletý černý pepř. Nezapomeňte také na trošku cukru nebo medu na doladění chutí, a to obzvlášť, pokud nemáte zas tak sladká rajčata. Ocet používám nejradši červený vinný, ale i bílý a balsamiko bude fajn.
  • Bylinky patří do salátu čerstvé. Ale ani sušeným není vstup zakázán! 🙂

Už samotná klasická verze salátu je výborná, ale pokud si ho oblíbíte, začnou se vám v hlavě rodit různé jeho variace. Co všechno se do salátu ještě hodí?

Tipy na další ingredience

  • Nikdo nemůže mít něco proti dalším druhům zeleniny kromě rajčat. Vyzkoušejte třeba okurky a papriky. V grilované verzi se nebojte lilku nebo cukety.
  • Ze sýrů je nejlepší mozzarella. Velkou natrhám na kousky, třešničky jen vmíchám. Salátu tak jednoduše dodám bílkoviny a můžu si ho dát i jako lehký oběd, po kterým nebudu mít za hodinu hlad.
  • V salátu jsou výborné také olivy, kapary nebo sušená rajčata.
  • Různé druhy bylinek a listí – bez bazalky by to asi nešlo, ale co takhle přidat i hladkolistou petrželku, tymián, mátu nebo rukolu? Přinesou další spektrum chutí!
  • Pokud přidáte cibuli, zvolte spíš červenou, není tak štiplavá. Nakrájejte ji na tenké proužky či kolečka.
  • Ořechy a semínka – nevím jak vy, ale křupavý prvky v salátu já vždycky ocením. Pinie nebo pistácie k těm všem surovinám perfektně ladí.
  • Další druhy rajčat – rajčata jsou lepší ta velká, pustí hodně šťávy. Ale i cherry do salátu ráda přidávám, mají totiž sladší chuť a pevnější strukturu. Barva rajčat je na vás. Samozřejmě čím víc barev, tím větší pestrost pro oko 🙂
  • Ovoce je víc než zajímavý zpestření! Broskve, nektarinky, blumy… hoďte je na gril (nebo grilovací pánev s trochou rozpuštěného másla) a ogrilujte je dozlatova. Pak je zamíchejte společně se salátem. Ovoce by mělo být tak akorát zralé, ne přezrálé, aby se úplně nerozpadalo. Zkuste třeba salát panzanella s grilovanými broskvemi, je výborný! 🙂
Salát panzanella s grilovanými broskvemi
Salát panzanella s grilovanými broskvemi

Jaké další tipy na tento salát máte vy? Dejte mi vědět do komentářů. Díky! 🙂

Recept na chlebový salát panzanella

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 plátky bílého chleba (ciabatta nebo bageta)
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 2 hrsti rukoly
  • 150 g mini mozzarelly
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 50 g černých oliv
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1/2 hrsti čerstvé máty

Na zálivku:

  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá lžička medu
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky černého mletého pepře

Postup:

  1. Chléb natrhejte na kousky. Na suché pánvi ho opékejte dozlatova zhruba 5 minut. Pořád míchejte, aby se chléb opekl ze všech stran a nepřipálil se. Kousky chleba lze upéct i v troubě: dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte se lžící oleje. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  2. Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
  3. Rajčata nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy se zálivkou a nechte 10 minut odstát.
  4. Pak vmíchejte opečené kousky chleba, rukolu, mozzarellu, olivy, sušené oregano, čerstvou bazalku a mátu.
  5. Dejte salát na 10-15 minut do lednice. Mezitím chleba vstřebá všechnu šťávu a zálivku.
  6. Ozdobte lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť! 🙂
Italský chlebový salát panzanella

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat