Jsem člověk, co by nejradši chtěl zužitkovat úplně všechno a dost často řeším, co se zbytky staršího pečiva. Asi nejrychlejší způsob jeho zužitkování jsou krutony. Jsou super do polévek, ale přiznám se, že v tuhle roční dobu zrovna na polévky takovou chuť nemívám, to spíš je šoupnu do salátu. Tenhle je z rajčat, mozzarelly, spousty bazalky, kaparů a zálivky z balsamikového octa… mňam. Salát se ale musí jíst ihned, jinak krutony nacucnou moc zálivky a přestanou tak krásně křupat 😍

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 4 plátky staršího chleba (asi nejvíc mi v tomhle salátu chutná ciabatta)
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 4 špetky soli
- 2 špetky černého mletého pepře
- 2 hrsti rukoly
- 250 g barevných cherry rajčátek
- 200 g mini mozzarelly
- 4 lžíce kaparů
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- čerstvá bazalka
Na zálivku:
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 2 špetky soli
- 1 špetka černého mletého pepře
Postup:
- Chléb nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a kostičky chleba na něm opékejte dozlatova zhruba 5 minut. Pořád míchejte, aby se chléb opekl ze všech stran a nepřipálil se. Osolte, opepřete a dejte stranou. Krutony chleba lze upéct i v troubě: kostičky chleba dejte na plech vyložený pečicím papírem, promíchejte s olejem, solí a pepřem. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
- Cherry rajčátka rozkrojte na půlky. Mozzarelly rozkrojte také na poloviny.
- Do salátového talíře rozložte rukolu a opečené kostičky chleba. Pak přidejte cherry rajčátka i se zálivkou a promíchejte, aby se zálivka rozprostřela rovnoměrně po všech kostičkách chleba. Pak přidejte nakrájenou mozzarellu, kapary, posypejte sušeným oreganem a bazalkou. Ozdobte lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky