Menu

Recept Italský chlebový salát panzanella

  • 30 minut

Je nějaký salát větším ztělesněním léta? Panzanella, to je spousta čerstvosti, šťávy, chutí a vůní. Základem jsou rajčata, hromada bylinek a kousky dokonale ochuceného chleba, vstřebá totiž všechnu šťávu z rajčat a zálivky. Já si do něj vždycky přidám ještě něco navíc – rukolu, olivy, mozzarellu k většímu zasycení, další druhy zeleniny a bylinek… Závisí, co je zrovna k dispozici. A protože ho dělám často a v různých verzích, sepsala jsem kromě receptu i tipy, jak ho připravit co nejlíp a taky trochu jinak! :)

Suroviny

na 2 porce
  • 4 plátky bílého chleba (ciabatta nebo bageta)
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 2 hrsti rukoly
  • 150 g mini mozzarelly
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 50 g černých oliv
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1/2 hrsti čerstvé máty
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá lžička medu
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky černého mletého pepře

Postup:

  1. Chléb natrhejte na kousky. Na suché pánvi ho opékejte dozlatova zhruba 5 minut. Pořád míchejte, aby se chléb opekl ze všech stran a nepřipálil se. Kousky chleba lze upéct i v troubě: dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte se lžící oleje. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  2. Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
  3. Rajčata nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy se zálivkou a nechte 10 minut odstát.
  4. Pak vmíchejte opečené kousky chleba, rukolu, mozzarellu, olivy, sušené oregano, čerstvou bazalku a mátu.
  5. Dejte salát na 10-15 minut do lednice. Mezitím chleba vstřebá všechnu šťávu a zálivku.
  6. Ozdobte lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!