Recepty Saláty

Italský chlebový salát panzanella

Jsem člověk, co by nejradši chtěl zužitkovat úplně všechno a dost často řeším, co se zbytky staršího pečiva. Asi nejrychlejší způsob jeho zužitkování jsou krutony. Jsou super do polévek, ale přiznám se, že v tuhle roční dobu zrovna na polévky takovou chuť nemívám, to spíš je šoupnu do salátu. Tenhle je z rajčat, mozzarelly, spousty bazalky, kaparů a zálivky z balsamikového octa… mňam. Salát se ale musí jíst ihned, jinak krutony nacucnou moc zálivky a přestanou tak krásně křupat 😍

Italský chlebový salát panzanella

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 plátky staršího chleba (asi nejvíc mi v tomhle salátu chutná ciabatta)
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 4 špetky soli
  • 2 špetky černého mletého pepře
  • 2 hrsti rukoly
  • 250 g barevných cherry rajčátek
  • 200 g mini mozzarelly
  • 4 lžíce kaparů
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • čerstvá bazalka

Na zálivku:

  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka černého mletého pepře

Postup:

  1. Chléb nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a kostičky chleba na něm opékejte dozlatova zhruba 5 minut. Pořád míchejte, aby se chléb opekl ze všech stran a nepřipálil se. Osolte, opepřete a dejte stranou. Krutony chleba lze upéct i v troubě: kostičky chleba dejte na plech vyložený pečicím papírem, promíchejte s olejem, solí a pepřem. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  2. Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
  3. Cherry rajčátka rozkrojte na půlky. Mozzarelly rozkrojte také na poloviny.
  4. Do salátového talíře rozložte rukolu a opečené kostičky chleba. Pak přidejte cherry rajčátka i se zálivkou a promíchejte, aby se zálivka rozprostřela rovnoměrně po všech kostičkách chleba. Pak přidejte nakrájenou mozzarellu, kapary, posypejte sušeným oreganem a bazalkou. Ozdobte lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť! 🙂
Italský chlebový salát panzanella

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat