Recepty Sladké

Jablečné sušenky s ovesnými vločkami a rozinkami

Sušenky plné jablek, vloček, skořice a rozinek! Voní jako štrúdl, díky jablíčku jsou i po několika dnech krásně šťavnaté a navíc docela zasytí. Jedná se spíš o zdravější verzi sušenek, ale rozhodně nejsou chudé na chuti. Můžete si je dát celkem bez výčitek jako odpolední sváču, která zažene hlad a dodá energii. Nejlepší je, že je můžete ráno čapnout do krabičky a jít. 🙂

Ještě upozorním, že pokud chcete sušenky placatější, musíte z těsta vytvořit placičky. V těstu není tolik másla, jako u klasických amerických cookies, proto se sušenky příliš nerozjedou.

Počet porcí: cca 12 ks

Doba přípravy: 30 minut + odležení těsta v lednici

Suroviny:

  • 40 g rozinek
  • 20 ml rumu
  • 1 jablko (po očištění 170 g)
  • 10 g přepuštěného másla
  • 60 g cukru
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 g soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého anýzu a zázvoru
  • 120 g povoleného másla
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z 1 citrónu

Postup:

  1. Den předem (nebo alespoň pár hodin před pečením) namočte rozinky do rumu.
  2. Alespoň hodinu před pečením vyndejte máslo a vejce z lednice, aby máslo povolilo a vejce mělo pokojovou teplotu.
  3. Jablko nastrouhejte nahrubo.
  4. V pánvi na mírném stupni rozpusťte přepuštěné máslo. Přidejte 20 g cukru a za stálého míchání nechte úplně rozpustit. Restujte zhruba dvě minuty, dokud cukr s máslem lehce nezhnědne. Přimíchejte jablko a restujte dalších 5 minut dozlatova. Nechte zchladnout.
  5. Mouku promíchejte s kypřícím práškem, vločkami, solí, skořicí, mletým anýzem a zázvorem.
  6. Máslo vyšlehejte se zbytkem cukru (40 g) do světlé pěny, pak zašlehejte vejce, citrónovou kůru a šťávu.
  7. Vše dejte do jedné větší mísy, přidejte rozinky i s rumem, pokud ho nevsákly všechen, jablko a rukou zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  8. Z těsta vytvořte placičky, ty dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 12-15 minut na 170 °C.
  9. Sušenky jsou po upečení jsou hodně křehké, doporučuji s nimi nemanipulovat, ale v chladu ztuhnou 🙂 Dobrou chuť!
Jablečné sušenky s ovesnými vločkami a rozinkami
Jablečné sušenky s ovesnými vločkami a rozinkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat