Recepty Sladké

Perník s kvasem a švestkovými povidly

Za mě zatím nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytky kvasu. Velmi vláčná a nadýchaná záležitost! Asi je to těmi povidly nebo žitnou moukou, možná obojím, ale tenhle perník je perfektně vláčný a vydrží tak několik dní. Čokoládová poleva je takové bonusové potěšení na povrchu, ale i bez ní je výborný. Kvůli vyššímu obsahu žitné mouky perník vždy peču večer a krájím raději až druhý den. Na snídani!

Aby se vám perník na 100 % povedl, prosím nezapomeňte na pár důležitých faktů:

  • Rozkvas použijte jen ten, co je ve své aktivní fázi nebo má za sebou jen pár hodin odpočinku v lednici. Kvas by neměl „vonět“ po acetonu.
  • Funkci kypřidla v těstě zastupuje soda, takže ji nevynechávejte. Jinak perník spadne.
  • Všechny suroviny do těsta (mléko, vejce, olej…) musí mít pokojovou teplotu.
  • Sypké suroviny do těsta prosijte přes cedník, to hlavně kvůli kakau, které má tendenci tvořit hrudky.
  • Troubu zapněte už při přípravě perníku. Peču na 190 °C na horní a dolní ohřev. Určitě berte v potaz vaše předchozí zkušenosti s troubou, já omám vyzkoušeno, že snížení teploty vede k nedopečení a následnému spadnutí perníku. Troubu během pečení neotvírejte.
  • Po uplynulých 30 minutách perník zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být suchá.
  • Perník nechte vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil.
  • Krájejte a polévejte polevou, až je úplně vychladlý.

Tak ať se perník podaří! Dejte vědět, jestli jste ho zkusili 🙂

Perník s kvasem a švestkovými povidly

Počet porcí: cca 12 ks (forma o velikosti 24×24 cm)

Doba přípravy: 15 minut příprava + 30 minut pečení

Ingredience na perník:

  • 2 středně velká vejce
  • 70 g třtinového cukru (kvůli povidlům a čoko polevě ho není potřeba moc)
  • 70 ml oleje
  • 120 ml vlažného mléka
  • 300 g aktivního žitného rozkvasu (100 % hydratace – 150 g žitné mouky, 150 g vody)
  • 100 g švestkových povidel
  • 110 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 lžička sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymaštění formy
  • polohrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Na polevu:

  • 80 g čokolády (70 % kakaa)
  • 50 ml smetany nebo mléka
  • strouhaný kokos

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko, kvas a povidla.
  2. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, kakaem, kořením a solí. Vše prosijte přes cedník do tekuté směsi a promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy vymaštěné máslem a vysypané polohrubou moukou nebo strouhankou. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C (horní a dolní ohřev). Během pečení neotvírejte troubu.
  4. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Perník nechte vychladnout na mřížce. Musí být před krájením úplně vychladlý.
  5. Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s mlékem nebo smetanou. Polevou polijte upečený perník. Povrch posypte kokosem nebo třeba plátky mandlí. Přeji dobrou chuť, je výborný 🙂
Perník s kvasem a švestkovými povidly

Nestačilo? Přidejte si!

12 Comments

  • Reply
    Perník
    30/10/2020 at 07:32

    Dobrý den, dnes bych ráda vyzkoušela tento perník. Mám ale dvě otázky. První se týká rozkvasu – nemám mnoho zkušeností, ale asi bych ho založila ze lžíce kvásku a pak 150g mouky a 150g vody několik hodin před pečením. Je to tak správně? Druhý dotaz: jaký rozměr plechu doporučujete.
    Děkuji moc za odpověď. Iva

    • Reply
      inspiredkitchen
      30/10/2020 at 16:35

      Dobrý den, Ivo, doufám, že neodpovídám moc pozdě 🙂 Ano, rozkvas si založte přesně tak, jak píšete, cca 8-12 hodin před založením, čas závisí na teplotě doma a také aktivitě vašeho kvásku. Množství vystačí na menší plech, používám čtvercový 24×24 cm. Větší plech jde samozřejmě také použít, jen perník nebude tak vysoký jak ten můj 🙂

      Ať se perník podaří!

      Pěkný den, Tereza

      • Reply
        Peník
        30/10/2020 at 18:14

        Děkuji za odpověď, perník je výborný!

  • Reply
    Eva
    31/10/2020 at 18:49

    Dobrý den, perník jsem upekla, ale po vyndání z trouby mi úplně klesl na placku. Nevíte kde se mohla stát chyba? vypadá jako sražený. Děkuji Eva

    • Reply
      inspiredkitchen
      01/11/2020 at 12:36

      Dobrý den, to mě moc mrzí. Možností, kde se stala chyba, je zde bohužel dost. V jakém stavu byl rozkvas, nebyl už přezrálý? Nezapomněla jste přidat sodu do mouky? Měly všechny suroviny pokojovou teplotu? Byla trouba vyhřátá i před pečením? Během pečení by se také neměla otevírat trouba… Zkuste popřemýšlet, i malá drobnost může celý perník pokazit.
      Pěkný den, Tereza

  • Reply
    Petra
    23/03/2021 at 18:15

    Dobrý den,
    ráda bych se pustila do tohoto receptu, ale nevím, jak na ten kvásek, který potřebuji do toho rozkvasu. Mohla bych požádat o nějaký postup?
    Předem moc děkuji

    • Reply
      inspiredkitchen
      25/03/2021 at 09:59

      Dobrý den, Petro, po kvásku se koukněte na kváskové mapě https://www.pecempecen.cz/ a vřele doporučuji tento web pořádně projít, najdete tam jak recepty, tak i postup, jak se o kvásek starat 🙂 Chce si to nějaké informace načíst, ale stojí to za to. T.

  • Reply
    Lucie
    02/04/2021 at 18:41

    Dobrý den, mohla bych to udelat i tak, že bych rozjela rozkvas a po dvanacti hodinach pridala spaldovou mouku a nechala ji 8 hodin nafermentovat a pak pridat ostatni ingredience a pect? Takhle by byla nafermentovana i ta spaldova mouka a bylo by to skvele pro střevní bakterie. Slo by to takto udelat?
    Dekuji,
    Hezký den,
    Kropáčková

    • Reply
      inspiredkitchen
      02/04/2021 at 21:08

      Dobrý den, Lucie, nedělala bych. Jednou jsem zkoušela podobným způsobem experimentovat a perník se srazil. To množství přidávané špaldové mouky nevystačí, rozkvas bude po osmi hodinách přezrálý. Každopádně když perník vyjde, je fakt výborný. Snad se vám podaří 🙂
      Pěkný večer, Tereza

  • Reply
    Martina Malínská
    23/10/2021 at 18:21

    Perník je opravdu bezvadný, zrovna jdu znova upéct a jak jinak než z dvojité dávky😉 minule se po něm jen zaprášilo👍

    • Reply
      inspiredkitchen
      24/10/2021 at 19:41

      Tak to mám obrovskou radost 🙂 je můj oblíbený, zrovna dneska jsem ho pekla. Mějte pěkný večer! T.

    Reagovat