Za mě zatím nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytky kvásku! Kváskový perník jsem pekla podle tohoto receptu už několikrát a pokaždé se povedl. A nevím, jestli je to těmi povidly nebo žitnou moukou, asi obojím, ale tenhle perník je strašně dlouho vláčný. A vydrží tak několik dní. Čokoládová poleva a mandle jsou takové bonusové křupavé potěšení na povrchu, ale i bez polevy je výborný. Kvůli vyššímu obsahu žitné mouky perník vždy peču večer a krájím raději až druhý den. Na snídani!
A tady je pár tipů, aby se vám perník na 100 % povedl:
- Rozkvas použijte jen ten, co je ve své aktivní fázi. Kvásek by neměl „vonět“ po acetonu.
- Funkci kypřidla v těstě zastupuje soda, takže ji nevynechávejte. Jinak perník spadne.
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- Troubu během pečení neotvírejte.
- Po uplynulých 30 minutách perník zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být suchá.
- Perník nechte vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil.
- Krájejte a polévejte polevou, až je úplně vychladlý.
Tak ať se perník podaří! 🙂

Počet porcí: cca 12 ks (forma o velikosti 24×24 cm)
Doba přípravy: 15 minut příprava + 30 minut pečení
Ingredience na perník:
- 2 středně velká vejce
- 70 g tmavého třtinového cukru
- 70 ml oleje + na vymaštění formy
- 120 ml vlažného ovesného mléka (lze samozřejmě jakékoliv)
- 300 g aktivního žitného rozkvasu (100 % hydratace – 150 g žitné mouky, 150 g vody)
- 100 g švestkových povidel (použila jsem bez cukru)
- 110 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
- 1 lžička sody
- 3 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 1 špetka soli
- Polohrubá mouka na vymaštění formy
Na polevu:
- 80 g čokolády (70 % kakaa)
- 2 lžíce kakaa
- 50 ml ovesné smetany nebo mléka
- plátky mandlí
Postup:
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko, kvásek a povidla.
- V druhé míse smíchejte mouku se sodou, kakaem, kořením a solí. Vše prosijte přes cedník do tekuté směsi a promíchejte.
- Těsto nalijte do formy vymaštěné olejem a vysypané polohrubou moukou. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení neotvírejte troubu.
- Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Perník nechte vychladnout na mřížce. Musí být před krájením úplně vychladlý.
- Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s mlékem a prosátým kakaem. Polevou polijte upečený perník. Povrch posypte plátky mandlí. Dobrou chuť! 🙂


6 Comments
Perník
30/10/2020 at 07:32Dobrý den, dnes bych ráda vyzkoušela tento perník. Mám ale dvě otázky. První se týká rozkvasu – nemám mnoho zkušeností, ale asi bych ho založila ze lžíce kvásku a pak 150g mouky a 150g vody několik hodin před pečením. Je to tak správně? Druhý dotaz: jaký rozměr plechu doporučujete.
Děkuji moc za odpověď. Iva
inspiredkitchen
30/10/2020 at 16:35Dobrý den, Ivo, doufám, že neodpovídám moc pozdě 🙂 Ano, rozkvas si založte přesně tak, jak píšete, cca 8-12 hodin před založením, čas závisí na teplotě doma a také aktivitě vašeho kvásku. Množství vystačí na menší plech, používám čtvercový 24×24 cm. Větší plech jde samozřejmě také použít, jen perník nebude tak vysoký jak ten můj 🙂
Ať se perník podaří!
Pěkný den, Tereza
Peník
30/10/2020 at 18:14Děkuji za odpověď, perník je výborný!
inspiredkitchen
30/10/2020 at 18:32Tak to mám radost! 🙂
Eva
31/10/2020 at 18:49Dobrý den, perník jsem upekla, ale po vyndání z trouby mi úplně klesl na placku. Nevíte kde se mohla stát chyba? vypadá jako sražený. Děkuji Eva
inspiredkitchen
01/11/2020 at 12:36Dobrý den, to mě moc mrzí. Možností, kde se stala chyba, je zde bohužel dost. V jakém stavu byl rozkvas, nebyl už přezrálý? Nezapomněla jste přidat sodu do mouky? Měly všechny suroviny pokojovou teplotu? Byla trouba vyhřátá i před pečením? Během pečení by se také neměla otevírat trouba… Zkuste popřemýšlet, i malá drobnost může celý perník pokazit.
Pěkný den, Tereza