Recepty Sladké

Kváskový perník se švestkovými povidly

Za mě zatím nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytky kvásku! Kváskový perník jsem pekla podle tohoto receptu už několikrát a pokaždé se povedl. A nevím, jestli je to těmi povidly nebo žitnou moukou, asi obojím, ale tenhle perník je strašně dlouho vláčný. A vydrží tak několik dní. Čokoládová poleva a mandle jsou takové bonusové křupavé potěšení na povrchu, ale i bez polevy je výborný. Kvůli vyššímu obsahu žitné mouky perník vždy peču večer a krájím raději až druhý den. Na snídani!

A tady je pár tipů, aby se vám perník na 100 % povedl:

  • Rozkvas použijte jen ten, co je ve své aktivní fázi. Kvásek by neměl „vonět“ po acetonu.
  • Funkci kypřidla v těstě zastupuje soda, takže ji nevynechávejte. Jinak perník spadne.
  • Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  • Troubu během pečení neotvírejte.
  • Po uplynulých 30 minutách perník zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být suchá.
  • Perník nechte vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil.
  • Krájejte a polévejte polevou, až je úplně vychladlý.

Tak ať se perník podaří! 🙂

Kváskový žitný perník se švestkovými povidly

Počet porcí: cca 12 ks (forma o velikosti 24×24 cm)

Doba přípravy: 15 minut příprava + 30 minut pečení

Ingredience na perník:

  • 2 středně velká vejce
  • 70 g tmavého třtinového cukru
  • 70 ml oleje + na vymaštění formy
  • 120 ml vlažného ovesného mléka (lze samozřejmě jakékoliv)
  • 300 g aktivního žitného rozkvasu (100 % hydratace – 150 g žitné mouky, 150 g vody)
  • 100 g švestkových povidel (použila jsem bez cukru)
  • 110 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 lžička sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • Polohrubá mouka na vymaštění formy

Na polevu:

  • 80 g čokolády (70 % kakaa)
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 ml ovesné smetany nebo mléka
  • plátky mandlí

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko, kvásek a povidla.
  2. V druhé míse smíchejte mouku se sodou, kakaem, kořením a solí. Vše prosijte přes cedník do tekuté směsi a promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy vymaštěné olejem a vysypané polohrubou moukou.  Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení neotvírejte troubu.
  4. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Perník nechte vychladnout na mřížce. Musí být před krájením úplně vychladlý.
  5. Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s mlékem a prosátým kakaem. Polevou polijte upečený perník. Povrch posypte plátky mandlí. Dobrou chuť! 🙂
Kváskový žitný perník se švestkovými povidly

Nestačilo? Přidejte si!

6 komentářů

  • Reply
    Perník
    30/10/2020 at 07:32

    Dobrý den, dnes bych ráda vyzkoušela tento perník. Mám ale dvě otázky. První se týká rozkvasu – nemám mnoho zkušeností, ale asi bych ho založila ze lžíce kvásku a pak 150g mouky a 150g vody několik hodin před pečením. Je to tak správně? Druhý dotaz: jaký rozměr plechu doporučujete.
    Děkuji moc za odpověď. Iva

    • Reply
      inspiredkitchen
      30/10/2020 at 16:35

      Dobrý den, Ivo, doufám, že neodpovídám moc pozdě 🙂 Ano, rozkvas si založte přesně tak, jak píšete, cca 8-12 hodin před založením, čas závisí na teplotě doma a také aktivitě vašeho kvásku. Množství vystačí na menší plech, používám čtvercový 24×24 cm. Větší plech jde samozřejmě také použít, jen perník nebude tak vysoký jak ten můj 🙂

      Ať se perník podaří!

      Pěkný den, Tereza

      • Reply
        Peník
        30/10/2020 at 18:14

        Děkuji za odpověď, perník je výborný!

  • Reply
    Eva
    31/10/2020 at 18:49

    Dobrý den, perník jsem upekla, ale po vyndání z trouby mi úplně klesl na placku. Nevíte kde se mohla stát chyba? vypadá jako sražený. Děkuji Eva

    • Reply
      inspiredkitchen
      01/11/2020 at 12:36

      Dobrý den, to mě moc mrzí. Možností, kde se stala chyba, je zde bohužel dost. V jakém stavu byl rozkvas, nebyl už přezrálý? Nezapomněla jste přidat sodu do mouky? Měly všechny suroviny pokojovou teplotu? Byla trouba vyhřátá i před pečením? Během pečení by se také neměla otevírat trouba… Zkuste popřemýšlet, i malá drobnost může celý perník pokazit.
      Pěkný den, Tereza

    Reagovat