Recepty Sladké

Perník s kvasem a švestkovými povidly

Za mě zatím nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytky kvasu. Velmi vláčná a nadýchaná záležitost! Asi je to těmi povidly nebo žitnou moukou, možná obojím, ale tenhle perník je perfektně vláčný a vydrží tak několik dní. Čokoládová poleva je takové bonusové potěšení na povrchu, ale i bez ní je výborný. Kvůli vyššímu obsahu žitné mouky perník vždy peču večer a krájím raději až druhý den. Na snídani!

Aby se vám perník na 100 % povedl, prosím nezapomeňte na pár důležitých faktů:

  • Rozkvas použijte jen ten, co je ve své aktivní fázi nebo má za sebou jen pár hodin odpočinku v lednici. Kvas by neměl „vonět“ po acetonu.
  • Funkci kypřidla v těstě zastupuje soda, takže ji nevynechávejte. Jinak perník spadne.
  • Všechny suroviny do těsta (mléko, vejce, olej…) musí mít pokojovou teplotu.
  • Sypké suroviny do těsta prosijte přes cedník, to hlavně kvůli kakau, které má tendenci tvořit hrudky.
  • Troubu zapněte už při přípravě perníku. Peču na 190 °C na horní a dolní ohřev. Určitě berte v potaz vaše předchozí zkušenosti s troubou, já omám vyzkoušeno, že snížení teploty vede k nedopečení a následnému spadnutí perníku. Troubu během pečení neotvírejte.
  • Po uplynulých 30 minutách perník zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být suchá.
  • Perník nechte vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil.
  • Krájejte a polévejte polevou, až je úplně vychladlý.

Tak ať se perník podaří! Dejte vědět, jestli jste ho zkusili 🙂

Perník s kvasem a švestkovými povidly

Počet porcí: cca 12 ks (forma o velikosti 24×24 cm)

Doba přípravy: 15 minut příprava + 30 minut pečení

Ingredience na perník:

  • 2 středně velká vejce
  • 70 g třtinového cukru (kvůli povidlům a čoko polevě ho není potřeba moc)
  • 70 ml oleje
  • 120 ml vlažného mléka
  • 300 g aktivního žitného rozkvasu (100 % hydratace – 150 g žitné mouky, 150 g vody)
  • 100 g švestkových povidel
  • 110 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 lžička sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymaštění formy
  • polohrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Na polevu:

  • 80 g čokolády (70 % kakaa)
  • 50 ml smetany nebo mléka
  • strouhaný kokos

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko, kvas a povidla.
  2. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, kakaem, kořením a solí. Vše prosijte přes cedník do tekuté směsi a promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy vymaštěné máslem a vysypané polohrubou moukou nebo strouhankou. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C (horní a dolní ohřev). Během pečení neotvírejte troubu.
  4. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Perník nechte vychladnout na mřížce. Musí být před krájením úplně vychladlý.
  5. Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s mlékem nebo smetanou. Polevou polijte upečený perník. Povrch posypte kokosem nebo třeba plátky mandlí. Přeji dobrou chuť, je výborný 🙂
Perník s kvasem a švestkovými povidly

Nestačilo? Přidejte si!

16 Comments

  • Reply
    Perník
    30/10/2020 at 07:32

    Dobrý den, dnes bych ráda vyzkoušela tento perník. Mám ale dvě otázky. První se týká rozkvasu – nemám mnoho zkušeností, ale asi bych ho založila ze lžíce kvásku a pak 150g mouky a 150g vody několik hodin před pečením. Je to tak správně? Druhý dotaz: jaký rozměr plechu doporučujete.
    Děkuji moc za odpověď. Iva

    • Reply
      inspiredkitchen
      30/10/2020 at 16:35

      Dobrý den, Ivo, doufám, že neodpovídám moc pozdě 🙂 Ano, rozkvas si založte přesně tak, jak píšete, cca 8-12 hodin před založením, čas závisí na teplotě doma a také aktivitě vašeho kvásku. Množství vystačí na menší plech, používám čtvercový 24×24 cm. Větší plech jde samozřejmě také použít, jen perník nebude tak vysoký jak ten můj 🙂

      Ať se perník podaří!

      Pěkný den, Tereza

      • Reply
        Peník
        30/10/2020 at 18:14

        Děkuji za odpověď, perník je výborný!

  • Reply
    Eva
    31/10/2020 at 18:49

    Dobrý den, perník jsem upekla, ale po vyndání z trouby mi úplně klesl na placku. Nevíte kde se mohla stát chyba? vypadá jako sražený. Děkuji Eva

    • Reply
      inspiredkitchen
      01/11/2020 at 12:36

      Dobrý den, to mě moc mrzí. Možností, kde se stala chyba, je zde bohužel dost. V jakém stavu byl rozkvas, nebyl už přezrálý? Nezapomněla jste přidat sodu do mouky? Měly všechny suroviny pokojovou teplotu? Byla trouba vyhřátá i před pečením? Během pečení by se také neměla otevírat trouba… Zkuste popřemýšlet, i malá drobnost může celý perník pokazit.
      Pěkný den, Tereza

      • Reply
        Alena
        07/04/2022 at 15:16

        Dobrý den Terezko, chci se zeptat, jestli jste perník zkoušela již ze zbytků kvasu – ne z aktivního kvasu? Hodně receptů tomuto je podobný ze zbytků kvasu. Já právě zkoušela nechat rozkvasit kvas na 12 h (poměr 1:8:8 jak dělam na jistotu na chleba) a pak jsem dala rozkvas do lednice asi na 7h (v domnění, že to nevadí, když ostatní dávají ze zbytků kvasu) než jsem přišla domů a dala do těsta, jenže po upečení spadl a byl právě sražený. Tak nerozumím tomu, jak se může dařit ostatním dělat tento typ perníku ze zbytků? Píšete právě v popisu, že by kvas neměl být za zenitem, nicméně zbytky v podstatě jsou za zenitem 🙂 Děkuji.

        • Reply
          inspiredkitchen
          19/04/2022 at 10:18

          Dobrý den, paní Novotná,

          omlouvám se, že píšu až nyní. Moc mě mrzí, že se vám perník nepovedl. Upřímně si myslím, že zde bude problém právě ta lednice. Teplotní šok umí udělat velkou paseku! Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu 🙂 Druhá věc je mouka. Možná máte méně savou mouku, tím pádem to těsto bylo moc řídké a srazilo se. Pokud příště budete péct a konzistence se vám bude zdát řídká, nebojte se lžíci nebo dvě přidat, perník bude díky těm povidlům a kvasu vláčný i tak.
          S tím může souviset i ta kondice kvasu. Nevím, jestli jste si toho někdy všimla, ale čím je kvas starší, tím je řidší a řidší. Nechci tím říct, že se mouka vypařuje do vzduchu 🙂 ale je takový dost nekonzistentní. Ve větším množství, které do jde perníku, by se to mohlo projevit. Ale to je záležitost opravdu starého kvasu 🙂

          Snad se vám poradila! Mějte se krásně a ať se další pečení s kvasem zadaří. Tereza

  • Reply
    Petra
    23/03/2021 at 18:15

    Dobrý den,
    ráda bych se pustila do tohoto receptu, ale nevím, jak na ten kvásek, který potřebuji do toho rozkvasu. Mohla bych požádat o nějaký postup?
    Předem moc děkuji

    • Reply
      inspiredkitchen
      25/03/2021 at 09:59

      Dobrý den, Petro, po kvásku se koukněte na kváskové mapě https://www.pecempecen.cz/ a vřele doporučuji tento web pořádně projít, najdete tam jak recepty, tak i postup, jak se o kvásek starat 🙂 Chce si to nějaké informace načíst, ale stojí to za to. T.

  • Reply
    Lucie
    02/04/2021 at 18:41

    Dobrý den, mohla bych to udelat i tak, že bych rozjela rozkvas a po dvanacti hodinach pridala spaldovou mouku a nechala ji 8 hodin nafermentovat a pak pridat ostatni ingredience a pect? Takhle by byla nafermentovana i ta spaldova mouka a bylo by to skvele pro střevní bakterie. Slo by to takto udelat?
    Dekuji,
    Hezký den,
    Kropáčková

    • Reply
      inspiredkitchen
      02/04/2021 at 21:08

      Dobrý den, Lucie, nedělala bych. Jednou jsem zkoušela podobným způsobem experimentovat a perník se srazil. To množství přidávané špaldové mouky nevystačí, rozkvas bude po osmi hodinách přezrálý. Každopádně když perník vyjde, je fakt výborný. Snad se vám podaří 🙂
      Pěkný večer, Tereza

  • Reply
    Martina Malínská
    23/10/2021 at 18:21

    Perník je opravdu bezvadný, zrovna jdu znova upéct a jak jinak než z dvojité dávky😉 minule se po něm jen zaprášilo👍

    • Reply
      inspiredkitchen
      24/10/2021 at 19:41

      Tak to mám obrovskou radost 🙂 je můj oblíbený, zrovna dneska jsem ho pekla. Mějte pěkný večer! T.

  • Reply
    Linda
    01/11/2021 at 17:38

    Pekla jsem včera a vydařil se. Výborný, jednoduchý, rychlý. Děkuji za recept!

  • Napsat komentář: Eva Smazat komentář