Dezerty Recepty Sladké Snídaně

Kynuté lívance z ovesné mouky

Lívance nepatří mezi moje nejčastější snídaně, ale když už se do nich pustím, snažím se je maximálně užít, o čemž svědčí i to, že společně s pánví na lívance vytáhnu i plotýnku, jelikož ta moje pánev na indukčním sporáku nefunguje. Za mě nejlepší lívance jsou kynutý, se spoustou ovoce, marmelády, tvarohu nebo zakysaný smetany. Samotné těsto moc nesladím, to aby si hotové lívance mohl každý dosladit podle svého. Uvedené suroviny jsou na dvě porce, pokud vaříte pro celou rodinu, doporučuju množství zdvojnásobit 🙂

Kynuté lívance z ovesné mouky

Počet porcí: 2 (cca 10 lívanečků)

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina kynutí

Ingredience na těsto:

  • 150 g ovesné mouky
  • 1 vejce
  • ½ pytlíku sušeného droždí
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce celého máku
  • 200 ml vlažného ovesného mléka

Na dokončení:

  • marmeláda podle vaší chuti
  • čerstvé ovoce
  • tvaroh nebo zakysaná smetana
  • med
  • cokoliv co máte rádi

Postup:

  1. Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce. Pak přidejte mouku smíchanou s droždím, cukrem, špetkou soli a lžící celého máku. Rozmíchejte metličkou, zakryjte utěrkou a nechte 50 minut až hodinu kynout. Těsto je spíše řidší a po uvedené době musí zdvojnásobit svůj objem.
  2. Mašlovačkou vymažte lívanečník olejem a do každého otvoru dávejte malou naběračku těsta. Opékejte z obou stran dozlatova.
  3. Lívance podávejte s marmeládou, tvarohem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. Dobrou chuť! 🙂
Kynuté lívance z ovesné mouky

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat