Dezerty Sladké

Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Výhodou litého koláče na plech je to, že po částečném vykynutí těsta ho nalijete na plech, pokladete ovocem, necháte chvilku odpočinout, pak posypete drobenkou a je nachystaný do trouby. Žádné překládání, tvarování těsta a spolu s tím spojený bordel kolem, je to vlastně velmi praktické, a to obzvlášť, když do těsta na tajnačku propašujete po spotřebě volající zbytek smetany 🙂 Obložit ho můžete prakticky jakýmkoliv ovocem, já přidala sladkokyselé švestky, ale dokážu si ho velmi dobře představit i s meruňkama nebo lesníma borůvkama. Drobenku nevynechávat a dát jí hodně! Všichni to známe. Je na tom celém vlastně nejlepší 🙂

Někdo se možná podiví nad neexistencí másla v těstu – ano, šlo to i bez něj. Místo toho jsem dala právě tu smetanu, která dodala chuť i vláčnost. A máslo šlo do drobenky 🙂

Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Doba přípravy: cca 2,5 hodiny (30 minut příprava, 1,5 hodiny kynutí, 30 minut pečení)

Počet porcí: 1 koláč (forma 30 x 23 cm, výška 3 cm) – zhruba 10 kousků

Na koláč:

  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1/2 balení sušeného droždí (cca 6 g)
  • 200-220 ml vlažné smetany ke šlehání
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • 80 g cukru
  • 300 g čerstvých švestek

Na drobenku:

  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky
  • 80 g másla

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku s droždím, vlažnou smetanou, skořicí, citrónovou kůrou a cukrem. Vyhněťte hladké, tekutější těsto. V robotu to bude trvat zhruba 8 minut. Mísu přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
  2. Vykynuté těsto přelijte na plech vymazaný máslem, rovnoměrně rukama roztáhněte do všech stran, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
  3. Omyté švestky rozkrojte na poloviny a vypeckujte. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy a rukou zpracujte.
  4. Po odpočinutí těsto poklaďte rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Dejte do rozpálené trouby na 170 °C a pečte 30 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.

Nestačilo? Přidejte si!

2 Comments

  • Reply
    Anna
    28/09/2021 at 12:03

    Zdravím, recept vypadá náramně, ale určitě je bez vajíčka? Nebo se vloudila chybička? Líbí se mi ta smetana místo másla – je to jednodušší, ale bez toho vajíčka se asi bude těsto sypat. Dejte vědět, ráda koláč zkusím. Děkuji. Anna

    • Reply
      inspiredkitchen
      03/10/2021 at 19:24

      Dobrý den,
      ano, těsto je bez vajíčka, to kynuté drží i bez vajec. Pokud si nejste jistá, tak vejce přidejte, rozhodně to neuškodí 🙂 jen uberte lehce tekutin (cca 40-50 ml), aby těsto nebylo až moc řídké. Snad se koláč povede 🙂
      Pěkný večer, T.

    Reagovat