Výhodou litého koláče na plech je to, že po částečném vykynutí těsta ho nalijete na plech, pokladete ovocem, necháte chvilku odpočinout, pak posypete drobenkou a je nachystaný do trouby. Žádné překládání, tvarování těsta a spolu s tím spojený bordel kolem, je to vlastně velmi praktické, a to obzvlášť, když do těsta na tajnačku propašujete po spotřebě volající zbytek smetany 🙂 Obložit ho můžete prakticky jakýmkoliv ovocem, já přidala sladkokyselé švestky, ale dokážu si ho velmi dobře představit i s meruňkama nebo lesníma borůvkama. Drobenku nevynechávat a dát jí hodně! Všichni to známe. Je na tom celém vlastně nejlepší 🙂
Někdo se možná podiví nad neexistencí másla v těstu – ano, šlo to i bez něj. Místo toho jsem dala právě tu smetanu, která dodala chuť i vláčnost. A máslo šlo do drobenky 🙂

Doba přípravy: cca 2,5 hodiny (30 minut příprava, 1,5 hodiny kynutí, 30 minut pečení)
Počet porcí: 1 koláč (forma 30 x 23 cm, výška 3 cm) – zhruba 10 kousků
Na koláč:
- 250 g polohrubé pšeničné mouky
- 1/2 balení sušeného droždí (cca 6 g)
- 200-220 ml vlažné smetany ke šlehání
- 1 lžička skořice
- kůra z 1/2 bio citrónu
- 80 g cukru
- 300 g čerstvých švestek
Na drobenku:
- 50 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé pšeničné mouky
- 80 g másla
Postup:
- Ve větší míse smíchejte mouku s droždím, vlažnou smetanou, skořicí, citrónovou kůrou a cukrem. Vyhněťte hladké, tekutější těsto. V robotu to bude trvat zhruba 8 minut. Mísu přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
- Vykynuté těsto přelijte na plech vymazaný máslem, rovnoměrně rukama roztáhněte do všech stran, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
- Omyté švestky rozkrojte na poloviny a vypeckujte. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy a rukou zpracujte.
- Po odpočinutí těsto poklaďte rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Dejte do rozpálené trouby na 170 °C a pečte 30 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.

2 Comments
Anna
28/09/2021 at 12:03Zdravím, recept vypadá náramně, ale určitě je bez vajíčka? Nebo se vloudila chybička? Líbí se mi ta smetana místo másla – je to jednodušší, ale bez toho vajíčka se asi bude těsto sypat. Dejte vědět, ráda koláč zkusím. Děkuji. Anna
inspiredkitchen
03/10/2021 at 19:24Dobrý den,
ano, těsto je bez vajíčka, to kynuté drží i bez vajec. Pokud si nejste jistá, tak vejce přidejte, rozhodně to neuškodí 🙂 jen uberte lehce tekutin (cca 40-50 ml), aby těsto nebylo až moc řídké. Snad se koláč povede 🙂
Pěkný večer, T.