Sladké

Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Výhodou litého koláče na plech je to, že po částečném vykynutí těsta ho nalijete na plech, pokladete ovocem, necháte chvilku odpočinout, pak posypete drobenkou a je nachystaný do trouby. Žádné překládání, tvarování těsta a spolu s tím spojený bordel kolem, je to vlastně velmi praktické, a to obzvlášť, když do těsta na tajnačku propašujete po spotřebě volající zbytek tvarohu 🙂 Těsto můžete připravit večer a pak dát kynout přes noc do lednice, takže si přípravu lze rozplánovat tak, aby vám to časově vyhovovalo. Obložit ho můžete prakticky jakýmkoliv ovocem, já přidala sladkokyselé švestky, ale dokážu si ho velmi dobře představit i s meruňkama nebo lesníma borůvkama. Drobenku nevynechávat a dát jí hodně! Všichni to známe. Je na tom celém vlastně nejlepší 🙂

Koláč není moc sladký, pro mě tedy akorát, ale kdo má rád hodně sladké nebo má kyselejší švestky, na množství cukru přidejte. Někdo se možná podiví nad neexistencí másla v těstu – ano, šlo to i bez něj. Místo toho jsem dala právě ten tvaroh, který těsto zvláčnil. A máslo šlo do drobenky 🙂

První verze receptu je s kváskem, ale samozřejmě přidávám i recept s droždím, na kterou jednoduše proscrolujte úplně dolů 🙂

Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Kvásková verze

Doba přípravy:

Počet porcí: 1 koláč (forma 30 x 23 cm, výška 3 cm) – zhruba 10 kousků

Ingredience na rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 110 g špaldové polohrubé mouky
  • 110 g vody

Na koláč:

  • všechen připravený rozkvas (cca 220 – 240 g)
  • 150 g polohrubé špaldové mouky
  • 150 g plnotučného farmářského tvarohu z vaničky
  • 150 ml ovesného mléka
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • 60 g tmavého třtinového cukru
  • 250 – 300 g čerstvých švestek

Na drobenku:

  • 50 světlého třtinového cukru
  • 100 g polohrubé špaldové mouky
  • 80 g másla

Postup:

  1. Všechny suroviny na rozkvas smíchejte ve větší míse, ve které budete připravovat těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte rozkvasit 6-12 hodin v závislosti na pokojové teplotě. Ve velkých vedrech to jde rychle, tak pozor, ať vám to nepřekvasí.
  2. Do připraveného rozkvasu přimíchejte mouku, tvaroh o pokojové teplotě, vlažné mléko, skořici, kůru z citrónu a cukr. Vyhněťte hladké, tekuté těsto (mělo by být řidší, aby teklo na plech – v případě potřeby přidejte další mléko). V robotu to bude trvat zhruba 8 minut.
  3. Mísu s těstem opět přikryjte a nechte hodinu odpočinout, pak přesuňte buď do lednice na 6-12 hodin, nebo nechte kynout další hodinu na teplém místě.
  4. Vykynuté těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rukama roztáhněte do všech stran, přikryjte utěrkou a nechte kynout další hodinu a půl.
  5. Omyté švestky rozkrojte na poloviny a vypeckujte. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy a rukou zpracujte.
  6. Po vykynutí těsto poklaďte rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Dejte do rozpálené trouby na 200 °C, na kterých koláč pečte prvních 10 minut. Pak teplotu snižte na 170-180 °C a pečte dalších 20 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Verze s droždím

Doba přípravy: cca 2,5 hodiny (30 minut příprava, 1,5 hodiny kynutí, 30 minut pečení)

Počet porcí: 1 koláč (forma 30 x 23 cm, výška 3 cm) – zhruba 10 kousků

Na koláč:

  • 250 g polohrubé špaldové mouky
  • 1/2 balení sušeného droždí (cca 6 g)
  • 200-220 ml vlažného ovesného mléka
  • 150 g plnotučného farmářského tvarohu z vaničky
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • 60 g tmavého třtinového cukru
  • 250 – 300 g čerstvých švestek

Na drobenku:

  • 50 světlého třtinového cukru
  • 100 g polohrubé špaldové mouky
  • 80 g másla

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku s droždím, vlažným mlékem, tvarohem o pokojové teplotě, skořicí, citrónovou kůrou a cukrem. Vyhněťte hladké, tekuté těsto (mělo by být řidší, aby teklo na plech – v případě potřeby přidejte další mléko). V robotu to bude trvat zhruba 8 minut. Mísu přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
  2. Vykynuté těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rukama roztáhněte do všech stran, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
  3. Omyté švestky rozkrojte na poloviny a vypeckujte. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy a rukou zpracujte.
  4. Po odpočinutí těsto poklaďte rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Dejte do rozpálené trouby na 180 °C a pečte 30 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
Kynutý litý koláč na plech se švestkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat