Menu

Recept Mramorová bábovka s borůvkami a šeříkovým cukrem

Vypadá možná jako každá druhá mramorová bábovka, ale není jen tak ledajaká! Místo kakaa jsou rozmixované mražené borůvky, je ovoněná kokosovou moukou a šeříkovým cukrem, je bez másla i oleje, ale díky šlehačce v těstu chuť rozhodně nepostrádá :) Původně jsem to borůvkové mramorování chtěla udělat jen velmi tenké, ale v pečícím procesu jsem zapomněla na to, že jsem naráz rozmixovala i borůvky na polevu… jasně, že jsem do té druhé poloviny těsta dala ty borůvky úplně všechny :) Nakonec jsem za to ráda, protože to sladkokyselé borůvkové mramorování je na té bábovce úplně nejlepší.

A super je taky to, že bábovka není vůbec suchá a drobivá, jak některé dezerty s kokosovou moukou bývají. U kokosové mouky je totiž důležité, že jí nesmí být moc a doprovází ji dostatečné množství tekutin a vajec. Jedině tak se pečivo nedrobí, nerozpadá a nedusí svého strávníka :)

 

Šeříkový cukr můžete samozřejmě vynechat a použít klasický nebo vanilkový. Uvedené suroviny jsou na menší bábovku, použitá forma je o objemu 1,4 l. Pokud budete používat formu s klasickou velikostí (2,4 l a více), množství surovin adekvátně navyšte.

Suroviny

na 1 bábovku (forma o objemu 1,2 l)

Na těsto:

  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 3 vejce
  • 50 g mražených nebo čerstvých lesních borůvek
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • 80 g světlého třtinového cukru
  • 20 g šeříkového cukru (nebo klasického či vanilkového)
  • 1 špetka soli
  • 80 g světlého třtinového cukru
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Na polevu:

  • 30 g mražených nebo čerstvých lesních borůvek
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička moučkového cukru

Postup:

  1. Zhruba 3 hodiny před pečením vyndejte z lednice smetanu, vejce a borůvky (jak čerstvé, tak i ty mražené). Borůvky dejte rovnou do mixéru (typu sekáček), mražené budou postupně pouštět šťávu. Před tím z nich odstraňte kousky zmrzlé vody, pokud nějaké mají.
  2. Troubu zapněte horní a dolní ohřev. Teplotu nastavte na 170 °C. 
  3. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou, moukou nebo směsí obou (použila jsem kokosovou a bábovka se z formy vyklopila krásně).
  4. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva.
  5. Borůvky rozmixujte najemno. V případě čerstvých borůvek k nim přidejte trochu mléka (tak 30 ml), aby se snadno rozmixovaly.
  6. Vejce vyšlehejte s oběma cukry a špetkou soli do světle žluté pěny. Pak snižte rychlost a prošlehejte smetanu. Do směsi jemně zapracujte mouky s kypřícím práškem. Těsto hodně zhoustne a bude se zdát jakoby sražené, ale nebojte se, vše je v pořádku, to dělá ta kokosová mouka. Promíchejte, aby v těstu nebyla suchá místa.
  7. Jednu polovinu těsta přemístěte do jiné mísy (použijte třeba tu od mouky) a promíchejte s rozmixovanými borůvkami.
  8. Na dno vymazané a vysypané formy vlijte nejdříve část světlého těsta, pak borůvkového. Takto těsto ještě jednou prostřídejte. Povrch uhlaďte a pečte 40-45 minut (podle velikosti bábovky, větší bude chtít déle). Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
  9. Mezitím připravte polevu. Borůvky rozmixujte se smetanou a cukrem. Polévejte, jakmile bábovka úplně vychladne. Zdobila jsem čerstvými borůvkami a květy šeříku. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
  • Jablka
1 hodina + 1 hodina chlazení těsta