Menu

Recept Lišková omáčka s koprem

Na tohle jsem se těšila celé léto! Krémová lišková omáčka, kopr, vejce a brambory vařené ve slupce, taky vám ta kombinace zní tak dobře? Tak honem naplánujte výlet do lesa! :)

Suroviny

na 2 porce
  • 300 g malých brambor
  • sůl
  • olej na vaření
  • 300 g čerstvých lišek
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky kopru + na ozdobu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (použila jsem ovesnou)
  • sůl, černý mletý pepř
  • ztracená nebo vařená vejce

Postup:

  1. Brambory očistěte. Dejte do malého pekáčku vymazaného olejem, osolte a rukou promíchejte, aby se obalily olejem. Pečte 30-40 minut v troubě vyhřáté na 190 °C doměkka.
  2. Lišky pořádně umyjte. Zhruba jednu třetinu dejte bokem, ta půjde na ozdobu (nebo si to můžete nekomplikovat a do omáčky použít lišky všechny). Zbytek hub nakrájejte najemno. Stejně tak cibuli, česnek a kopr.
  3. Na oleji zpěňte cibulku a orestujte dozlatova. Pak přimíchejte houby, česnek a kmín. Restujte další 3 minuty.
  4. Přilijte vývar a vařte 5 minut. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Zjemněte smetanou, přimíchejte nakrájený kopr a podle chuti osolte a opepřete. Pokud je na vás omáčka příliš hustá, rozřeďte ji dalším vývarem.
  5. Zbytek lišek orestujte na oleji dozlatova.
  6. Vejce připravte tak, jak je máte rádi – uvařte natvrdo nebo „do ztracena“.
  7. Omáčku vlijte do talířů nebo misek, na ni dejte upečené brambory, orestované lišky a vejce. Bohatě posypte koprem a hned podávejte. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!