Makové linecké pro všechny, kterým přijde klasické linecké cukroví tak trochu nuda. Receptem jsem se inspirovala starším číslem časopisu F.O.O.D., ze kterého jsem si kdysi vytrhla stránku, abych ho někdy zkusila. A je výborné! Křehké už druhý den, se specifickou makovou, pro mě oříškovou vůní. Moc fajn změna nejenom pro milovníky máku! 😊

Počet kusů: 30
Doba přípravy: 30 minut + chlazení přes noc
Ingredience:
- 220 g hladké špaldové mouky
- 60 g březového cukru namletého na moučku (lze samozřejmě použít moučkový třtinový, březový je alternativa)
- 90 g mletého máku
- 150 g másla
- švestková povidla na slepování
Postup:
- Z prosáté mouky, cukru, máku a másla vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do druhého dne odpočinout v ledničce.
Tip: Březový cukr namelete v mlýnku na mouku, kávu nebo semínka.
- Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova 8-10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Tip: Pokud těsto nejde vyválet, drobí se nebo naopak lepí, podložte si vál pečicím papírem. Hned to půjde mnohem líp!
- Vychladlé pak slepujte švestkovými povidly. Pokud u vás zrovna došly stejně jako u mě, jednoduše zalijte sušené švestky horkou vodou a pak se lžičkou medu rozmixujte na jemno. Dobrou chuť a hezké Vánoce! 😊


2 Comments
Beata
13/12/2020 at 20:50Dobrý den, v lineckém jsou typicky žloutky. Tady chybí. To je záměr? Díky.Beáta
inspiredkitchen
16/12/2020 at 08:52Dobrý den, v té době, kdy jsem recept tvořila, jsem byla na eliminační dietě a nejedla jsem vejce. Takže takový je důvod. Žloutek určitě přidat můžete 🙂 Mějte se hezky, Tereza