Hlavní jídlo Luštěniny Polévky & Krémy Recepty

Minestrone s dýní a sušenými rajčaty

Kdybych měla z jídel z jednoho hrnce vybrat moje nejoblíbenější, minestrone bude asi na prvním místě. Může se zdát, že je to jen spousta zeleniny v rajčatové omáčce, ale není tomu tak, pokud si na ní dáte záležet, stane se pokrmem, na který se těšíte už cestou domů z práce. Základem je důkladně orestovaná zelenina, doma uvařené fazole a spoustu drobných, ale důležitých přísad na dochucení, které relativně obyčejnou zeleninovou polévku povznesou mnohem výš. V tomto případě jsem použila sušená rajčata, olej z nich a parmazán, ale nebojte se dochucovat kvalitním bazalkovým pestem, piniovými oříšky a olivovým olejem. Spolu s fazolemi a těstovinou orzo je vydatná, takže postačí i samotná, ale mně osobně k ní nesmí chybět dobrý bílý chleba 🙂

Opravdu moc doporučuji fazole uvařit své vlastní. Značně ušetříte peníze a hlavně – jsou chuťově tisíckrát lepší než ty v plechovce. A to i v polévce!

Minestrone s dýní a sušenými rajčaty

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 90 minut + namáčení fazolí přes noc

Suroviny:

  • 250 g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kořenová petržel
  • 150 g dýně hokkaidó (alternativně lze použít mrkev)
  • 2 velké listy kapusty
  • 40 g pórku
  • 20 ml oleje ze sušených rajčat
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 30 g těstovin orzo
  • 2 lžičky sušeného vývaru (používám značku Alnatura nebo dmBio)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 7 sušených rajčat, pokrájených na menší kousky
  • voda podle potřeby
  • 30 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl podle potřeby

Postup:

  1. Fazole zalijte vodou tak, aby byly ponořené a nechte namáčet přes noc.
  2. Druhý den vodu z fazolí slijte. Fazole propláchněte a zalijte novou vodou. Přidejte bobkové listy a vařte na mírném stupni doměkka. Bude jim to trvat 50-60 minut, starším kusům i víc. Tipy jak uvařit luštěniny najdete zde.
  3. Uvařené fazole osolte 1/2 lžičky soli a povařte dalších 5 minut. Vodu z fazolí nevylévejte, bude se hodit.
  4. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte. Petržel a dýni nakrájejte na kostičky velké cca 1×1 cm. Kapustu a pórek nakrájejte na proužky.
  5. Na oleji ze sušených rajčat orestujte nejdříve cibuli. Jakmile změkne a zezlátne, přidejte prolisovaný česnek. Po cca minutě vmíchejte nakrájenou petržel. Opět orestujte dozlatova. Naposled vmíchejte dýni a také orestujte.
  6. K zelenině přidejte fazole i s vodou, ve které se vařily. Přimíchejte plechovku nakrájených rajčat, těstoviny orzo, sušený vývar, tymián, pepř a pokrájená sušená rajčata. Vařte 15 minut do změknutí těstovin a zeleniny. Polévka bude houstnout, takže postupně přidávejte vodu podle potřeby.
  7. Na závěr vmíchejte kapustu, pórek a nastrouhaný parmazán. Podle chuti osolte a vařte dalších 5 minut.
  8. Hotovou polévku podávejte s bílým pečivem. Dobrou chuť! 🙂
Minestrone s dýní a sušenými rajčaty
Minestrone s dýní a sušenými rajčaty

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat