Recepty Sladké

Ořechová babka

Díky dědečkovi z Moravy máme neustále obrovskou zásobu vlašských ořechů. Jen co spotřebuju jednu krabici, tak nám pošle další 😄 Naštěstí do ořechové babky těch vlašáků padne celkem hodně. Kromě nich jsem do náplně dala i strouhanku ze zbylého kousku nasušené vánočky. Díky ní ořechová náplň hezky drží a nedrolí se tolik. Babka je výborná, já mám tyhlety ořechový věci ráda. Když bych měla jistotu, že vydrží v celku, pošlu ji jako poděkování na Moravu celou! ❤️

Babka je kvasová se špetkou droždí. Kvas lze samozřejmě vynechat, pak množství droždí navyšte na 6 g. Těsto nechte kynout stejně jako s kvasem, tedy přes noc v lednici, druhé kynutí bude možná rychlejší. Dejte si před zamotáním do tvaru babky kousek těsta stranou do úzké skleničky, označte si množství gumičkou a dejte péct, až se zdvojnásobí. A pokud máte silný kvas, který zvládne sladké těsto levou zadní, klidně pečte bez droždí.

Kdyby náhodou někdo netušil, jak babku zaplést, na mém Instagramu je krátké, ale myslím dostačující video 🙂

Ořechová babka

Počet porcí: 1 babka (chlebová forma o rozměru 20x20x10 cm)

Doba přípravy: 1 hodina + cca 11 hodin kynutí

Suroviny:

  • 250 g hladké pšeničné mouky (manitoba nebo typ 00)
  • 40 g tuhého pšeničného kvasu – nakrmeného a na svém vrcholu (nebo 60 g pšeničného kvasu 100 % hydratovaného, pak ale uberte množství mléka)
  • 2 g sušeného droždí (je to asi 1/4 lžičky)
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • 10 g medu
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo mleté vanilky
  • 130-140 ml mléka
  • 40 g másla + 1 lžička na vymaštění formy
  • kůra z 1/2 citronu

Na náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 40 g strouhanky z nasušené vánočky (nebo klasické strouhanky, případně piškotů, sušenek… v závislosti na jejich sladkosti přizpůsobte množství medu)
  • 20 ml rumu
  • 1 lžička skořice
  • 40 g medu
  • 50 ml mléka

Postup:

S přípravou těsta doporučuji začít večer, protože těsto se dává na cca 8 hodin do lednice.

  1. Mouku prosijte přes sítko do mísy od robota. Přidejte kvas, droždí, sůl, vejce, cukr, med, vanilkovou pastu a mléko. Mléka dejte nejdříve raději méně, pak podle potřeby přidávejte, každá mouka saje jinak. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
  2. Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
  3. Přidejte máslo a citrónovou kůru a hněťte dalších 10 minut.
  4. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií nebo sáčkem a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout. Pak těsto přeložte, opět přikryjte a přemístěte do lednice. Tam ho nechte až do rána.
  5. Připravte si náplň. Ořechy rozmixujte najemno. Promíchejte se strouhankou, rumem, skořicí, medem a mlékem.
  6. Formu na toustový chléb vytřete máslem.
  7. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélníkovou placku tenkou cca 0,5 cm. Ořechovou náplň rozetřete do všech stran. Pak zatočte jako závin, který rozřízněte na poloviny. Ty pak zapleťte do copu ze dvou pramenů (video návod tady). Přemístěte do formy, zakryjte sáčkem nebo potravinovou fólií a nechte 1,5-2 hodiny kynout do dvojnásobení objemu při pokojové teplotě. Já pečivo dávám kynout do trouby se zapnutou žárovkou, kde je stabilní teplota.
  8. Po 1,5 hodině troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 190 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
  9. Po nahřátí trouby dejte vykynutou babku do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 30 minut dozlatova.
  10. Upečenou babku nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Dobrou chuť! 🙂
Ořechová babka
Ořechová babka

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat