Sladké

Ořechová bábovka s jablečným pyré

Ořechová bábovka s jablečným pyré 🍎 Když o tom tak přemýšlím, jakékoliv ovocné pyré nejčastěji upotřebím v nějakém pečení, kde udělá výbornou službu. Každá buchta nebo bábovka je pak krásně vláčná, a to i několik dní. Bábovka je výborná samotná, ale pokud ji chcete jako dezert, zkuste ji se zakysanou smetanou nebo šlehačkou 🙂

Ořechová bábovka s jablečným pyré

Počet porcí: 1 bábovka (forma o průměru 22 cm, objem 2,3 litru)

Doba přípravy: 30 minut + cca 50 minut pečení

Suroviny:

  • máslo a strouhanka na vysypání formy
  • 1 citrón
  • 160 g mouky špaldové nebo pšeničné hladké
  • 90 g vlašských ořechů namletých najemno
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého anýzu
  • 12 g kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g jablečného pyré
  • 1 lžíce rumu
  • 2 g soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou.
  2. Citrón ostrouhejte na jemném struhadle. Pak z něho vymačkejte šťávu.
  3. Mouku smíchejte s namletými ořechy, skořicí, anýzem a kypřícím práškem.
  4. Žloutky oddělte od bílků.
  5. Máslo vyšlehejte s 50 g cukru do světlé pěny. Pak po jednom zašlehejte žloutky, jablečné pyré, rum, citrónovou šťávu a kůru.
  6. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a solí do tuhého sněhu.
  7. Teď všechny části propojte – do sněhu jemně vmíchejte vyšlehané máslo a směs s moukou. Míchejte jemně, ale tak dlouho, dokud se vše nespojí.
  8. Těsto vlijte do formy. Pečte cca 50-60 minut, podle vaší trouby. Upečenost zkontrolujte špejlí. Vyklápějte a krájejte, až když je bábovka vychladlá. Dobrou chuť! 🙂
Ořechová bábovka s jablečným pyré

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat