Pokaždé mi připadá, že léto uteče rychlostí blesku. Tím, že půlku z něho jsem strávila na druhém konci světa (o mé kulinářské výpravě na Bali si můžete přečíst tady), mi ty letní dny v Čechách utekly snad ještě rychleji. Takže i když nám léto jasně mává na rozloučenou, já jsem hlavou pořád v červenci. Kalendář nekalendář, poslední domácí rajčata jsem využila na tenhle rajčatový koláč, který dělám už potřetí. A pořád se nám nepřejídá.
Proč potřetí? No, jednak je fakt dobrej, druhak je hotový v cukuletu. Je lehký a chutná skvěle i studený, třeba k snídani, jako lehká večeře nebo do krabičky na cesty.

Voní? Voní! Po bazalce a rajčatech provoní celý byt 😊
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 1 koláč (cca 8 kousků)
Budete potřebovat: formu o velikosti 35 × 13 cm
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 100 g studeného másla
- 1/2 lžičky soli
- 70 ml ledové vody
- máslo na vymazání formy
Ingredience na náplň:
- 3 vejce
- 150 gramů bílého jogurtu
- 100 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1 hrst cherry rajčátek (použijte raději pevnější rajčata, aby se koláč moc nerozmočil)
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- čerstvá bazalka na ozdobení
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
- Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Každopádně použijte ledovou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
Tip č.1: Množství vody závisí na druhu mouky, každá má jinou savost. Vodu přidávejte postupně po lžíci, vždy promíchejte s moukou a pak zmáčkněte mezi prsty. Pokud bez problémů drží pohromadě, víc vody nepotřebuje, v této chvíli už ho zplácejte dohromady celé. Výrobu křehkého těsta a práci s ním výborně popisuje Kuchařka pro dceru. Tam najdete neskutečné množství rad a tipů, určitě mrkněte!
- Mezitím si připravte formu, tu lehce vytřete máslem. Pokud nechcete používat máslo, formu vyložte pečicím papírem.
- Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.
Tip č.2: Rozválet křehké těsto je taky fuška. Přilepuje se na vál, na váleček, trhá se, no prostě je to o nervy. Pokud to nejde, dejte ho mezi dva papíry na pečení – ten vám pomůže placku přenést do formy.
- Pak připravte náplň. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte.
- Rajčata nakrájejte na půlky.
- Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou jarní cibulku a česnek vmíchejte do směsi.
- Tuhle náplň nalijte do formy a do té rozprostřete rajčata. Čím víc barev a tvarů rajčata budou, tím líp váš koláč bude vypadat 🙂
- Dejte péct na 20-25 minut na 180°C.
- Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy.
- Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 😊

Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč
2 Comments
Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou | inspiredkitchen.cz
30/12/2018 at 12:48[…] pohromadě, nejde vyválet, lepí se? Mrkněte na recept ke slanému rajčatovému koláči, kde vám poradím, jak na […]
Švestkový koláč z křehkého těsta | inspiredkitchen.cz
13/08/2019 at 18:12[…] Tip č.1: Problémy s křehkým těstem? Nedrží pohromadě, nejde vyválet, lepí se? Mrkněte na recept k rajčatovému koláči, kde vám poradím, jak na to. […]