Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Pak přidejte máslo a zpracujte v drobenku.
- Přidejte vejce a zpracujte do těsta. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
- Mezitím si připravte formu, tu lehce vytřete máslem.
- Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.
- Pak připravte náplň. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky.
- Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou jarní cibulku a česnek vmíchejte do směsi.
- Tuhle náplň nalijte do formy a do té rozprostřete rajčata. Dejte péct na 20-25 minut na 180°C. Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy.
- Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!