Menu

Recept Smažená rýže s kimchi

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec! Důvodů je proto hned několik: je to jídlo připravené během 30 minut, je super jako oběd do krabičky, kterou čapnete při odchodu do práce, chutná dobře i studené, můžete do něj použít zeleninu, která vám chutná nebo kterou máte zrovna po ruce a ještě navíc spotřebujete rýži, která zbyla ze včerejšího oběda. Tak co, jdem smažit? :)

Suroviny

na 2 porce

Na marinádu:

  • 2 lžíce šťávy z kimchi
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička sriracha omáčky
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 cm najemno nakrájeného zázvoru

Na rýži:

  • 300 gramů čerstvého bílého tofu
  • 350 gramů jasmínové nebo kulatozrnné rýže
  • 500 ml vody
  • 1 šalotka
  • 1 mrkev
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g květáku
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce kimchi
  • čerstvý koriandr
  • 2 vejce (není nutné)

Postup:

  • Všechny suroviny na marinádu smíchejte.
  • Tofu nakrájejte na kostky. Pak vložte do marinády a promíchejte tak, aby všechny kostky byly obalené.
  • Rýži propláchněte a pak vložte do hrnce. Zalijte vodou a přilijte i zbytek marinády. Přiveďte k varu. Na mírném stupni a pod pokličkou vařte 10 minut. Pak dejte bokem a nechte dalších 10 minut pod pokličkou dojít.
  • Šalotku nakrájejte najemno, mrkev a fazolky na nudličky, jarní cibulku na kolečka. Květák rozeberte na menší růžičky.
  • V pánvi rozehřejte olej. Orestujte nejdříve šalotku. Jakmile zesklovatí, vmíchejte tofu. Restujte 3 minuty. Pak vmíchejte zeleninu a restujte dalších 5 minut. Pokud je potřeba, přidejte další olej.
  • Do pánve vmíchejte uvařenou rýži a nechte trochu zchladnout. Pak promíchejte s kimchi a nakrájeným koriandrem.
  • Pokud je potřeba, rýži dosolte a rozdělte na talíře.
  • V pánvi rozehřejte další olej. Vklepněte vejce. Jakmile je bílek tuhý, ale žloutek ještě polotekutý, vejce přesuňte k připravené rýži. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!