Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec! Důvodů je proto hned několik: je to jídlo připravené během 30 minut, je super jako oběd do krabičky, kterou čapnete při odchodu do práce, chutná dobře i studené, můžete do něj použít zeleninu, která vám chutná nebo kterou máte zrovna po ruce a ještě navíc spotřebujete rýži, která zbyla ze včerejšího oběda. Tak co, jdem smažit? 🙂

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na marinádu:
- 2 lžíce šťávy z kimchi
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička sriracha omáčky
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 cm najemno nakrájeného zázvoru
Na rýži:
- 300 gramů čerstvého bílého tofu
- 350 gramů jasmínové nebo kulatozrnné rýže
- 500 ml vody
- 1 šalotka
- 1 mrkev
- 1 hrst zelených fazolek
- 1 jarní cibulka
- 100 g květáku
- 3 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce kimchi
- čerstvý koriandr
- 2 vejce (není nutné)
Postup:
- Všechny suroviny na marinádu smíchejte.
- Tofu nakrájejte na kostky. Pak vložte do marinády a promíchejte tak, aby všechny kostky byly obalené.
- Rýži propláchněte a pak vložte do hrnce. Zalijte vodou a přilijte i zbytek marinády. Přiveďte k varu. Na mírném stupni a pod pokličkou vařte 10 minut. Pak dejte bokem a nechte dalších 10 minut pod pokličkou dojít.
- Šalotku nakrájejte najemno, mrkev a fazolky na nudličky, jarní cibulku na kolečka. Květák rozeberte na menší růžičky.
- V pánvi rozehřejte olej. Orestujte nejdříve šalotku. Jakmile zesklovatí, vmíchejte tofu. Restujte 3 minuty. Pak vmíchejte zeleninu a restujte dalších 5 minut. Pokud je potřeba, přidejte další olej.
- Do pánve vmíchejte uvařenou rýži a nechte trochu zchladnout. Pak promíchejte s kimchi a nakrájeným koriandrem.
- Pokud je potřeba, rýži dosolte a rozdělte na talíře.
- V pánvi rozehřejte další olej. Vklepněte vejce. Jakmile je bílek tuhý, ale žloutek ještě polotekutý, vejce přesuňte k připravené rýži. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky