Moc ráda zpracovávám ovoce i jinak než na sladko. Tohle třešňové chutney je moc povedeným příkladem. Zkoušela jsem ho poprvé, ale rozhodně se stane receptem, který budu dělat každou sezónu. K sýrům a červenému vínu sedí perfektně! A rozhodně stálo za to dát ochutnat ostatním bez přiznání surovin. Skoro nikdo nepoznal, že základem chutney jsou třešně 🙂

Počet porcí: cca 2 skleničky (300 g)
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 cm kousek zázvoru
- 1/4 lžičky koriandrových semínek
- 1/4 lžičky celého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 200 g vypeckovaných třešní
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce balsamikové redukce
- 1 lžička cukru
- Sůl, černý mletý pepř
Postup:
- Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno.
- Na oleji orestujte nejdříve cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile cibule lehce zhnědne, vmíchejte všechno koření. Za stálého míchání restujte další dvě minuty.
- Přidejte třešně a víno. Na mírném stupni vařte cca 20 minut a často chutney míchejte, ať se nepřichytí.
- Chutney ochuťte octem, balsamikovou redukcí a cukrem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Ještě horké chutney dejte do vysterilizovaných horkých sklenic. Pak zavíčkujte a otočte.
- Po otevření skladujte v lednici. Spotřebujte do týdne. Dobrou chuť! 🙂
Tip: Pro větší trvanlivost můžete povrch chutney ve sklenicích pokapat trochou nějakého silnějšího alkoholu a sklenice zavařit.

Zatím žádné příspěvky