Recepty

Trhací chléb

Trhací chleba, věnec nebo houstičky? Ani nevím, jak tohle dílo pojmenovat, ale je skvělým doprovodem ke všem sýrovým prkýnkům, dipům, pomazánkám nebo k vajíčkům ke snídani. Střída je měkounká, jak obláček ovoněná máslem, bylinkami, parmazánem a sušenými rajčaty. Povrch mini houstiček ještě doladěný kořením, semínky nebo solí podle vašeho výběru. Chutnal a voněl báječně. Zkusíte? 🙂

Trhací chléb

Doba přípravy: 1 hodina + cca 14 hodin kynutí

Počet porcí: 1 trhací chléb

Suroviny:

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 7 g soli
  • 80 g bílého jogurtu
  • 110-130 ml vody
  • 40 g másla
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 5 sušených rajčat (ne naložených v oleji)
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 vejce na potření

Na dokončení:

  • Semínka, bylinky a koření podle vaší volby, já použila mák, konopná semínka, maldonskou sůl, kurkumu, papriku, směs bylinek, chilli a sezam.

Postup:

  1. Mouku prosijte přes sítko. Dejte do mísy od robota společně s droždím, solí, jogurtem a vodou. Vody dejte nejdříve raději méně, pak podle potřeby přidávejte, každá mouka saje jinak. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
  2. Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
  3. Přidejte máslo a hněťte dalších 10 minut. Nakonec zapracujte bylinky, nakrájená sušená rajčata na malé kousky a parmazán.
  4. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií nebo sáčkem a nechte půl hodiny při pokojové teplotě kynout. Pak těsto přemístěte do lednice a tam ho nechte až do rána.
  5. Vejce rozšlehejte a připravte si mističky se surovinami, které chcete na jednotlivých houstičkách mít.
  6. Těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každou z nich pak rozdělte na dalších 6 nebo 4, pokud chcete houstičky větší.
  7. Z každého kousku vytvarujte malou kuličku. Chytněte ji za spoj, namočte do vejce a poté do vámi vybraného posypu. Pak ji dejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Další houstičku namáčkněte k té předcházející a takto pokračujte dokola, do tvaru věnce.
  8. Plech vložte do velké igelitové tašky nebo pytlíku a nechte při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu. Mělo by to trvat cca 1,5 hodiny. Já pečivo dávám kynout do vypnuté trouby, kde je stabilní teplota.
  9. Po hodině troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 190 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
  10. Po nahřátí trouby dejte chléb do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, teplotu snižte na 170°C a pečte 20-25 minut dozlatova.
  11. Upečený chléb nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak konzumujte. Dobrou chuť! 🙂
Trhací chléb

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat