Cukroví, které zpestří každý velikonoční stůl, ale rozhodně doporučuji se s ním neomezovat jen na velikonoční svátky a tvary. Těsto je výborné a poslouží k jakékoliv příležitosti 🙂

Počet porcí: cca 20 ks
Doba přípravy: 45 minut + odležení těsta v lednici
Suroviny:
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 1 špetka soli
- 1 špetka mleté vanilky
- 125 g másla
- 40 g cukru
- kůra a šťáva z 1/2 citrónu
- marmeláda na slepování (měla jsem pomerančovou)
- kešu máslo a jedlé květy na zdobení
Postup:
- Mouku smíchejte se solí a vanilkou.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Pak zašlehejte citrónovou šťávu a kůru.
- Vše spojte a rukou zpracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na 1 hodinu odpočinout.
- Na pomoučené ploše vyválejte z těsta plát tenký cca 0,5 cm. Vykrajujte libovolné tvary, které dávejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 10-12 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Upečené kousky slepujte k sobě marmeládou. Vršek potírejte jemnou vrstvou kešu másla a ozdobte jedlými květy. Dejte na talíř tak, aby se sušenky nedotýkaly a nechte zaschnout. Já je takto nechala do druhého dne v lednici. Po čase se máslo do sušenek vsákne a poleva bude držet tvar. Dobrou chuť a hezké Velikonoce 🙂

Zatím žádné příspěvky