Menu

Recept Zapečené těstoviny s ricottou a sušenými rajčaty

Tohle jídlo je hodně letní, ale já bych mohla jíst pořád! Je potřeba na něj větších těstovin typu mušle, do kterých se náplň vkládá. V malém supermarketu je neženete, ale ve větších obchodech ano. Případně pohledejte v obchodu s italskými surovinami.

Suroviny

na 4 porce

Na omáčku:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 100 g čerstvých rajčat
  • 400 ml rajčatového suga
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl, černý mletý pepř

Na těstoviny a náplň:

  • 150 g těstovin (velké mušle)
  • 250 g ricotty
  • 125 g mozzarelly
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g sušených rajčata v oleji
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • Sůl, černý mletý pepř
  • trochu oleje ze sušených rajčat na potření

K podávání:

  • nastrouhaný parmazán, kapary, čerstvá bazalka

Postup:

  1. Nejdříve uvařte těstoviny: vsypte je do vroucí osolené vody a uvařte na skus. Poté je sceďte a nechte zchladnout.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Čerstvá i sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, parmazán najemno. Čerstvou bazalku nahrubo pokrájejte.
  3. Do hrnce vlijte olej ze sušených rajčat. Orestujte cibulku a česnek dozlatova. Pak vmíchejte čerstvá rajčata a sugo. Poduste 15 minut, dokud se rajčata úplně nerozvaří. Pak promíchejte se solí, pepřem a bazalkou.
  4. Ricottu promíchejte s nastrouhanou mozzarellou, parmazánem, prolisovaným česnekem, nakrájenými sušenými rajčaty, solí, pepřem a nakrájenou čerstvou bazalkou.
  5. Olejem ze sušených rajčat vymažte zapékací misku. Do ní pak vlijte rajčatovou omáčku.
  6. Náplň pomocí lžičky vložte do těstovin. Ty pak vedle sebe vkládejte do omáčky. Těstoviny ještě lehce potřete olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte cca 25 minut.
  7. Podávejte s nastrouhaným parmazánem, kapary a čerstvou bazalkou.

Nestačilo? Přidejte si!