Menu

Recept Zeleninová polévka s cizrnou a orzo

Tahle vydatná zeleninová polévka vznikla v rámci lednového vyjídání spíže. Ze zásob na ni padla cizrna, těstoviny orzo a spoustu kořenové zeleniny z lednice. K polévce jsem dala ještě nakrájený chlebík z mrazáku, ten se přece taky počítá! :) Polévku jsem nezahušťovala, protože je hustá dost, ale pokud máte rádi krémovější polévky, rozmíchejte lžíci mouky s trochou vody a tuto směs přidejte společně s vývarem k polévce.

Suroviny

na 4 porce
  • 1 žlutá cibule
  • 1 velká kořenová petržel
  • 1 velká mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 g uvařené cizrny
  • 70 g těstovin orzo
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl, černý mletý pepř
  • Voda podle potřeby
  • 2 hrsti čerstvého baby špenátu
  • Chilli vločky

Postup:

  1. Cibuli a petržel nakrájejte na kostičky, mrkev, řapíky celeru a česnek na plátky. 
  2. V hrnci rozehřejte olej s máslem. Orestujte nejdříve cibuli. Jakmile změkne a zesklovatí, vmíchejte česnek a celer. Restujte další dvě minuty. Pak přidejte mrkev a petržel. Opět restujte další tři minuty dozlatova.
  3. K zelenině přilijte vývar, přimíchejte cizrnu, těstovinu orzo, tymián, sůl a pepř. Vařte 15 minut na mírném stupni do změknutí zeleniny a těstovin. V průběhu vaření polévkou míchejte a podle potřeby přilévejte vodu, polévka postupně hodně houstne.
  4. Na závěr vmíchejte špenát. Polévku už nevařte, špenát nechte jen zavadnout. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s chilli vločkami a pečivem. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!