Hlavní jídlo Polévky & Krémy Recepty

Zelňačka

Zelňačka je super jídlo na chladné podzimní i zimní večery, zahřeje, s kouskem dobrého chleba zasytí a přitom není náročná, a to jak časově, tak na suroviny. Je to ten typ jídla, který každý dělá tak nějak po svém, já jsem se ji snažila vyladit tak, aby nebyla moc kyselá, ale chu´ť výrazného kysaného zelí byla pořád znát. Polévka je ve vegetariánské verzi, a to díky seitanovo-paprikové „klobásce“. Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 seitanovo-paprikové tyčinky dmBio
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky dmBio
  • 1/4 lžičky mletého červeného chilli (nemusí být)
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku dmBio
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml zakysané smetany nebo crème fraîche
  • sůl
  • chléb k podávání

Postup:

  • Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Česnek prolisujte. Seitanovo-paprikové klobásy nakrájejte na kolečka.
  • V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej. Nejdříve orestujte cibuli. Jakmile zesklovatí, vmíchejte česnek, kolečka klobásy, mouku, kmín, mletou papriku a chilli, pokud ho používáte. Restujte další dvě minuty.
  • Vše zalijte vývarem. Pak přidejte protlak, bobkové listy, kuličky černého pepře a nového koření. Vařte 10 minut.
  • Zelí sceďte od nálevu. Vmíchejte do polévky a další 2 minuty vařte na mírném stupni, aby se prohřálo. Pak oslaďte medem a zjemněte zakysanou smetanou nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.
  • Polévku podávejte s čerstvým chlebem. Dobrou chuť! 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat