Zelňačka je super jídlo na chladné podzimní i zimní večery, zahřeje, s kouskem dobrého chleba zasytí a přitom není náročná, a to jak časově, tak na suroviny. Je to ten typ jídla, který každý dělá tak nějak po svém, já jsem se ji snažila vyladit tak, aby nebyla moc kyselá, ale chu´ť výrazného kysaného zelí byla pořád znát. Polévka je ve vegetariánské verzi, a to díky seitanovo-paprikové „klobásce“. Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Počet porcí: 2-3
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 1 žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 seitanovo-paprikové tyčinky dmBio
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce hladké pšeničné mouky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sladké mleté papriky dmBio
- 1/4 lžičky mletého červeného chilli (nemusí být)
- 450 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku dmBio
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 300 g kysaného zelí
- 1 lžíce medu
- 100 ml zakysané smetany nebo crème fraîche
- sůl
- chléb k podávání
Postup:
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Česnek prolisujte. Seitanovo-paprikové klobásy nakrájejte na kolečka.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej. Nejdříve orestujte cibuli. Jakmile zesklovatí, vmíchejte česnek, kolečka klobásy, mouku, kmín, mletou papriku a chilli, pokud ho používáte. Restujte další dvě minuty.
- Vše zalijte vývarem. Pak přidejte protlak, bobkové listy, kuličky černého pepře a nového koření. Vařte 10 minut.
- Zelí sceďte od nálevu. Vmíchejte do polévky a další 2 minuty vařte na mírném stupni, aby se prohřálo. Pak oslaďte medem a zjemněte zakysanou smetanou nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.
- Polévku podávejte s čerstvým chlebem. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky