Hlavní jídlo Recepty Saláty Tofu & Tempeh

3 recepty na zdravý oběd do krabičky

I když v tuhle zvláštní dobu moc lidí do práce a do školy nechodí, recepty do krabičky se myslím hodí vždycky. Třeba těm, kteří po roce doma už nemají moc inspirace k vaření, nebo těm, co rádi připravují jídlo rychle, ve větším množství a i druhý den ho chtějí sníst bez ohřívání. Nebojte se experimentů! Pokud nějaká ze surovin chybí nebo vám v receptu nesedí, není problém ji vynechat nebo nahradit jinou.

Pohankový salát s tempehem, brokolicí, hráškem a hořčičným dresingem

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 200 g krup pohanky v suchém stavu
  • 200 g čerstvé brokolice
  • 4 lžíce mraženého hrášku
  • 200 g uzeného tempehu
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Černý mletý pepř

Postup:

  • Pohanku properte v čisté vodě, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby voda byla zhruba 2 cm nad pohankou. Osolte ¼ lžičky soli, přiveďte k varu a pak vařte 5 minut na mírném stupni pod pokličkou. Pak vypněte a nechte pod pokličkou dojít. Jakmile je pohanka hotová, načechrejte ji vidličkou.
  • Do druhého hrnce dejte vařit vodu a připravte si mísu s ledem. Jakmile voda vaří, vložte hrášek a brokolici natrhanou na růžičky a vařte zhruba 3 minuty. Pak ji vyjměte děrovanou lžící a vložte do studené vody. Pak nechte na cedníku okapat.
  • Slunečnicová semínka opražte na sucho na pánvi.
  • Tempeh nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte dozlatova. Pak vmíchejte k pohance společně s brokolicí a hráškem.
  • Hořčici promíchejte s octem, medem, olivovým olejem, solí a pepřem. Dresing promíchejte s pohankovou směsí. Podle chuti dolaďte množství soli, pepře nebo octa. Podávejte posypané slunečnicovými semínky.
Pohankový salát s tempehem, brokolicí, hráškem a hořčičným dresingem

Kuskus salát s rajčaty, rukolou a cizrnou

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:

  • 150 g kuskusu v suchém stavu
  • 250 g horké vody
  • 250 g cherry rajčátek
  • ½ žluté papriky
  • 2 hrsti rukoly
  • 140 g uvařené cizrny (1 plechovka bez nálevu)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého mletého pepře
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 6 sušených rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce dýňových semínek

Postup:

  • Kuskus dejte do mísy a zalijte horkou vodou. Zakryjte poklicí (nebo talířem, který je větší než miska) a nechte 10 minut odpočinout.
  • Mezitím nakrájejte rajčátka na půlky, papriku na kostičky, sušená rajčata na malé kousky.
  • Pokud používáte cizrnu z plechovky, propláchněte ji od nálevu a nechte v cedníku okapat.
  • Kuskus načechrejte vidličkou. Pak promíchejte se solí, sušenou bazalkou, oreganem, černým pepřem, citrónovou šťávou a olivovým olejem. S kuskusem vmíchejte všechnu nakrájenou zeleninu a rukolu.
  • Dýňová semínka opražte na suché pánvi. Pak jimi posypejte salát a podávejte.
Kuskus salát s rajčaty, rukolou a cizrnou

Kroupový salát s kadeřávkem a pečenou dýní

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut + namáčení krup přes noc

Suroviny:

  • 150 g ječných krup
  • 150 g máslové dýně
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 140 g uvařených červených fazolí (1 plechovka bez nálevu)
  • 4 listy kadeřávku
  • 2 hrsti mladých listů řepy
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Černý mletý pepř
  • 2 lžíce semínek z granátového jablka
  • 2 lžíce piniových oříšků

 Postup:

  • Kroupy namočte den předem do studené vody. Druhý den vodu slijte, kroupy zalijte novou vodou tak, aby přesahovala zhruba 3 cm nad kroupy, osolte ¼ lžičky soli a vařte cca 30 minut doměkka.
  • Dýni oloupejte, nakrájejte na kostičky, promíchejte s olejem a solí. Vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Dýni v polovině pečení promíchejte.
  • Pokud používáte fazole z plechovky, sceďte je a propláchněte od nálevu. Pak nechte v cedníku okapat.
  • Kadeřávek nakrájejte najemno. Pak promíchejte s kroupami, fazolemi, upečenou dýní, lísky řepy, olivovým olejem a jablečným octem. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Salát posypejte semínky z granátového jablka a piniovými oříšky.
Kroupový salát s kadeřávkem a pečenou dýní

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat