Když jsem doma oznámila, že v těchto brownies je řepa, setkala jsem se s nechápavým a trochu nedůvěřivým pohledem, jestli jsem si náhodou nespletla ingredience stejně jako Rachel z Přátel – znáte ten díl, kde při pečení dortu pomíchala stránky ze dvou různých receptů, sladkýho a slanýho? 😀
Tak naštěstí tenhle hokus pokus dopadl docela dobře, alespoň to usuzuju z toho, jak rychle zmizla první půlka plechu. Brownies jsou díky řepě jsou neskutečně vláčné, takže ideální pro každýho, kdo nemá rád takové ty suché bábovky, které se zaseknou v krku. Přitom v nich řepa ani není tolik znát. Výhodou je určitě nepřítomnost přidaného cukru, datlové pyré totiž bohatě všechnu potřebnou sladkost zastoupí. Kakao jsem nahradila sladším karobem, ale určitě můžete použít i nějaké kvalitní kakao. Nevýhodou je snad jedině ta řepová šťáva, která vám dokonale zaprasí všechno, s čím přijde do kontaktu. Rozhodně se tím ale nenechte odradit, skvrny na rukou dokonale vyčistí jedlá soda. Jednoduše si navlhčete dlaně a do nich nasypte půlku čajové lžičky sody. Kašičkou si umyjte ruce a skvrny jsou pryč 🙂
Čas na přípravu: 20 minut + 30-35 minut pečení
Množství: plech velký 20×20 cm (cca 12 ks)
Ingredience:
- 100 gramů sušených datlí
- 150 ml horké vody
- 50 g čokolády (70 % kakaa)
- 150 g červené řepy (1 větší bulva)
- 150 g špaldové nebo pšeničné hladké mouky
- 0,5 balení kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa + na posypání hotových brownies
- 1 lžička mleté skořice
- 1 špetka soli
- 2 vejce
- 70 ml rostlinného oleje
- máslo a mouka na vymazání formy
Postup:
- Vejce vyndejte zhruba hodinu až dvě před pečením ven z lednice. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
- Sušené datle zalijte horkou vodou, aby změkly. Poté je v mixéru rozmixujte na jemnou kaši. Nechte vychladnout.
- Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní. Také nechte vychladnout.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Do velké mísy prosijte pomocí cedníku mouku. Přidejte kypřicí prášek, karob nebo kakao, skořici, špetku soli, nastrouhanou řepu a promíchejte.
- V druhé míse smíchejte všechny tekuté ingredience. Metličkou prošlehejte vejce a promíchejte s datlovým pyré, čokoládou a olejem.
- Suché suroviny vmíchejte do tekutých a rychle promíchejte jen tak, aby se suroviny spojily. Vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Hned dejte do vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut na 180 °C. Těsto raději zkontrolujte pomocí špejle, jestli je opravdu hotové.
- Nechte pořádně vychladnout, posypejte kakaem a můžete servírovat! 🙂

Bezlepkové brownies z červené řepy
3 Comments
Milča
21/02/2018 at 18:22Tak zrovna pečeme, jen bez oříšků 😉 a voní to tu tak, že se bojím,že přijdou sousedi 😅
inspiredkitchen
06/03/2018 at 22:04Milčo, tak doufám, že nakonec chutnalo a nic sousedům nezbylo 😀 Krásný den přeji. Terka
Nepečené švestkovo-makové brownies | inspiredkitchen.cz
19/03/2018 at 14:53[…] spousty vajec nebo mouky, ty zdravější verze pak jsou z fazolí nebo zeleniny – třeba brownies z červené řepy, na které je recept tady. Brownies ale nemusí být jenom z čokolády. A vlastně je ani nemusíte péct. Nahraďte mouku […]