Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Brownies z červené řepy

Když jsem doma oznámila, že v těchto brownies je řepa, setkala jsem se s nechápavým a trochu nedůvěřivým pohledem, jestli jsem si náhodou nespletla ingredience stejně jako Rachel z Přátel – znáte ten díl, kde při pečení dortu pomíchala stránky ze dvou různých receptů, sladkýho a slanýho? 😀

Tak naštěstí tenhle hokus pokus dopadl docela dobře, alespoň to usuzuju z toho, jak rychle zmizla první půlka plechu. Brownies jsou díky řepě jsou neskutečně vláčné, takže ideální pro každýho, kdo nemá rád takové ty suché bábovky, které se zaseknou v krku. Přitom v nich řepa ani není tolik znát. Výhodou je určitě nepřítomnost přidaného cukru, datlové pyré totiž bohatě všechnu potřebnou sladkost zastoupí. Kakao jsem nahradila sladším karobem, ale určitě můžete použít i nějaké kvalitní kakao. Nevýhodou je snad jedině ta řepová šťáva, která vám dokonale zaprasí všechno, s čím přijde do kontaktu. Rozhodně se tím ale nenechte odradit, skvrny na rukou dokonale vyčistí jedlá soda. Jednoduše si navlhčete dlaně a do nich nasypte půlku čajové lžičky sody. Kašičkou si umyjte ruce a skvrny jsou pryč 🙂

Čas na přípravu: 20 minut + 30-35 minut pečení
Množství: plech velký 20×20 cm (cca 12 ks)

Ingredience:

  • 100 gramů sušených datlí
  • 150 ml horké vody
  • 50 g čokolády (70 % kakaa)
  • 150 g červené řepy (1 větší bulva)
  • 150 g špaldové nebo pšeničné hladké mouky
  • 0,5 balení kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa + na posypání hotových brownies
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 70 ml rostlinného oleje
  • máslo a mouka na vymazání formy

Postup:

  1. Vejce vyndejte zhruba hodinu až dvě před pečením ven z lednice. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
  2. Sušené datle zalijte horkou vodou, aby změkly. Poté je v mixéru rozmixujte na jemnou kaši. Nechte vychladnout.
  3. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní. Také nechte vychladnout.
  4. Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno.
  5. Do velké mísy prosijte pomocí cedníku mouku. Přidejte kypřicí prášek, karob nebo kakao, skořici, špetku soli, nastrouhanou řepu a promíchejte.
  6. V druhé míse smíchejte všechny tekuté ingredience. Metličkou prošlehejte vejce a promíchejte s datlovým pyré, čokoládou a olejem.
  7. Suché suroviny vmíchejte do tekutých a rychle promíchejte jen tak, aby se suroviny spojily. Vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Hned dejte do vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut na 180 °C.  Těsto raději zkontrolujte pomocí špejle, jestli je opravdu hotové.
  8. Nechte pořádně vychladnout, posypejte kakaem a můžete servírovat! 🙂
Bezlepkové brownies z červené řepy

Bezlepkové brownies z červené řepy

Nestačilo? Přidejte si!

3 Comments

  • Reply
    Milča
    21/02/2018 at 18:22

    Tak zrovna pečeme, jen bez oříšků 😉 a voní to tu tak, že se bojím,že přijdou sousedi 😅

    • Reply
      inspiredkitchen
      06/03/2018 at 22:04

      Milčo, tak doufám, že nakonec chutnalo a nic sousedům nezbylo 😀 Krásný den přeji. Terka

  • Reply
    Nepečené švestkovo-makové brownies | inspiredkitchen.cz
    19/03/2018 at 14:53

    […] spousty vajec nebo mouky, ty zdravější verze pak jsou z fazolí nebo zeleniny – třeba brownies z červené řepy, na které je recept tady. Brownies ale nemusí být jenom z čokolády. A vlastně je ani nemusíte péct. Nahraďte mouku […]

  • Reagovat