Když jsem doma oznámila, že v těchto brownies je řepa, setkala jsem se s nechápavým a trochu nedůvěřivým pohledem, jestli jsem si náhodou nespletla ingredience stejně jako Rachel z Přátel – znáte ten díl, kde při pečení dortu pomíchala stránky ze dvou různých receptů, sladkýho a slanýho? 😀
Tak naštěstí tenhle hokus pokus dopadl docela dobře, alespoň to usuzuju z toho, jak rychle zmizla první půlka plechu. Brownies jsou díky řepě jsou neskutečně vláčné, takže ideálka pro každýho, kdo nesnáší takové ty suché bábovky, které se zaseknou v krku. Přitom v nich řepa ani není tolik znát. Výhodou je určitě nepřítomnost lepku, vajec a přidaného cukru, datlové pyré totiž bohatě všechnu potřebnou sladkost zastoupí. Kakao jsem nahradila sladším karobem, ale určitě můžete použít i nějaké kvalitní holandské kakao. Nevýhodou je snad jedině ta řepová šťáva, která vám dokonale zaprasí všechno, s čím přijde do kontaktu. Rozhodně se tím ale nenechte odradit, skvrny na rukou dokonale vyčistí jedlá soda. Jednoduše si navlhčete dlaně a do nich nasypte půlku čajové lžičky sody. Kašičkou si umyjte ruce a skvrny jsou pryč 🙂
Čas na přípravu: 15 minut + 30 minut pečení
Množství: plech o 12 kusech
Ingredience:
- 300 g červené řepy
- 150 g bezlepkové mouky
- 200 ml rostlinného mléka (použila jsem sójové)
- 0,5 balení kypřícího prášku
- 150 gramů sušených datlí
- 100 ml horké vody
- 50 ml rostlinného oleje + na vymazání plechu
- 3 lžíce karobu nebo kvalitního kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrst lískových oříšků
Postup:
- Nejdříve si vyrobte datlové pyré – zalijte sušené datle horkou vodou, aby změkly a poté je v mixéru rozmixujte na jemnou kaši.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte na jemno.
- Do velké mísy prosijte pomocí cedníku mouku. Přidejte kypřicí prášek, karob nebo kakao a promíchejte.
- Poté přidávejte další ingredience – řepu, mléko, datlové pyré, olej, vanilkový extrakt, skořici a lískové oříšky.
- Všechno promíchejte do těsta, díky řepě bude takové těžší a možná i tekutější, což způsobí tu vláčnost a šťavnatost brownies. Pokud se vám bude zdát tekuté moc, přidejte trochu mouky, v opačném případě rozřeďte mlékem.
- Formu pořádně vymažte olejem, aby se vám brownies nepřipekly.
- Nalijte do formy a pečte na 200°C nejméně 30 minut – těsto raději zkontrolujte pomocí špejle, jestli je opravdu hotové.
- Nechte pořádně vychladnout, posypejte karobem či kakaem a můžete servírovat! 🙂

Bezlepkové brownies z červené řepy
3 Comments
Milča
21/02/2018 at 18:22Tak zrovna pečeme, jen bez oříšků 😉 a voní to tu tak, že se bojím,že přijdou sousedi 😅
inspiredkitchen
06/03/2018 at 22:04Milčo, tak doufám, že nakonec chutnalo a nic sousedům nezbylo 😀 Krásný den přeji. Terka
Nepečené švestkovo-makové brownies | inspiredkitchen.cz
19/03/2018 at 14:53[…] spousty vajec nebo mouky, ty zdravější verze pak jsou z fazolí nebo zeleniny – třeba brownies z červené řepy, na které je recept tady. Brownies ale nemusí být jenom z čokolády. A vlastně je ani nemusíte péct. Nahraďte mouku […]