Spousta lidí si myslí, že pravá grilovačka prostě nemůže být bez masa, ale to je ten největší omyl na světě, protože ještě nevyzkoušeli tyhle burgery z červené řepy. Jejich červená barva dokonce i maso trochu připomíná, ale hovězí samozřejmě nečekejte. Poprvé jsem se hrozně bála, že budou kvůli řepě lehce sladké, ale nebyly ani trošku. A já z nich mám ohromnou radost. Konečně i nemasožravci nepřijdou na grilovačce zkrátka.
Burgery jsem doplnila polníčkem a super rychle nakládanou cibulí, která v marinádě zjemní svou štiplavou a pálivou chuť. A protože se svět převrátil vzhůru nohama a já se pustila do kynutýho těsta, vložila jsem je do domácích hamburgerových bulek. Recept na ně přidán k postupu. Haleluja!
Domácí hamburgerové bulky
Čas na přípravu burgerů: 45 minut + 20 minut na odpočinek v ledničce
Čas na přípravu bulek: 30 minut příprava + 60 minut kynutí + 20 minut pečení
Množství: cca 10 burgerů a housek
Ingredience na burgery:
- 300 g červené řepy
- 200 g ovesné mouky (nebo ovesných vloček namletých na jemno)
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 červená cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky pepře
- rostlinný olej na smažení
Na housky:
- 400 gramů hladké pšeničné mouky (skvělá je ta, co je přímo určená na kynutá těsta)
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 1/2 kostky droždí
- ½ lžičky soli
- 1 žloutek
- bílek na potření
- 300 ml vlažného rostlinného mléka
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- černé a bílé semínko na posypání
Na nakládanou cibuli:
- 2 červené cibule
- 2 lžíce jablečného octa
- špetka soli
- špetka třtinového cukru
Na dokončení:
- hořčice nebo domácí majonéza
- polníček
- … cokoliv, co máte v burgeru rádi 🙂
Postup na burgery a nakládanou cibuli:
- Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do menšího hrnce a zalijte vodou, tak, aby řepa byla ponořená. Vařte do měkka, pak část vody slijte a řepu rozmixujte na jemné pyré.
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno, fazole rozmixujte.
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na burgery dohromady – pyré, cibuli, česnek, ovesnou mouku, fazole a všechno koření. Pořádně promíchejte. Pokud bude hmota příliš řídká, přidejte další mouku. Nechte 20 minut odpočinout v lednici.
- Z hmoty vytvarujte burgery a krátce osmažte na rostlinném oleji z obou stran. Pak je na pečicím papíru zapečte na 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V misce smíchejte s octem, cukrem a solí. Nechte minimálně 20 minut marinovat.
Postup na bulky:
- Nejdříve si připravte kvásek. Do menší misky dejte 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a cukr. Zakryjte utěrkou a umístěte zhruba na 15-20 minut na teplé místo – mě funguje vyhřátá trouba na 50 °C, která za mě i perfektně kontroluje čas.
- Do větší mísy prosijte mouku. Tu smíchejte se solí, žloutkem, olejem, zbytkem mléka a vzešlým kváskem. Pořádně propracujte, buď rukama nebo hnětacím robotem. Těsto je propracované, jakmile se nelepí na prsty a odlepuje se od mísy. Poté ho zakryjte utěrkou a dejte kynout zhruba na hodinu na teplé místo. Správně nakynuté těsto dvakrát zvětší svůj objem.
- Jakmile je těsto hotové, vyndejte ho na vál a rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu rozdělte na menší díly a z nich vytvarujte bulku. Poté dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 10 minut odpočinout, aby ještě nakynuly. Poté je potřete bílkem a posypte sezamem. Pečte zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Dokončení:
- Obě strany hamburgerové bulky potřete majonézou, přidejte polníček, burgery a naložené proužky červené cibule. Perfektně se hodí i nakládané okurky, tady se fantazii meze nekladou 🙂 Bulky jsou úplně nejlepší, když je rozehřejete na grilu nebo na pánvi. Dobrou chuť! 😉

1 Comment
Dýňové burgery s cizrnou | inspiredkitchen.cz
13/06/2018 at 22:30[…] Burgery ze zeleniny jsou stejně super. Už jste zkoušeli tyhle burgery z červené řepy? […]