Menu

Recept Pohankový makovec

Chtěla jsem se do něj pustit už docela dlouho. Věděla jsem, že z něj budu nadšená! Za mě je totiž kombinace pohanka a mák skvělá. Je lehounký jak vánek a nejlíp k němu pasuje řecký jogurt a borůvky.

Suroviny

1 chlebová forma (22 cm x 12 cm x 7 cm)
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g mletého máku
  • 10 g kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • kůra z 1/2 citrónu
  • máslo a polohrubá mouka na formu
  • řecký jogurt a borůvky k podávání

Postup:

  1. Troubu zapněte na 180 °C.
  2. V jedné míse smíchejte obě mouky spolu s mákem, kypřicím práškem a solí.
  3. Žloutky oddělte od bílků.
  4. Máslo vyšlehejte s jednou polovinou cukru do světlé pěny. Pak zašlehejte všechny žloutky, vanilku, jogurt, citrónovou šťávu a kůru.
  5. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu.
  6. Do tekuté části přes síto prosijte sypkou a promíchejte v hladké těsto. Pak zapracujte sníh.
  7. Formu na chléb vytřete máslem a vysypejte polohrubou moukou. Těsto do ní nalijte, vložte do trouby a teplotu snižte na 160 °C. Pečte 35-40 minut. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
  8. Hotový makovec nechte vychladnout na mřížce, poté vyklopte z formy. Krájejte, jakmile úplně vychladne. Podávejte s řeckým jogurtem a borůvkami. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky