Menu

Recept Krémová žampionová omáčka na těstoviny nebo gnocchi

Žampiónová omáčka, která se hodí skoro na všechno. Na bramborové noky, do těstovin i do lasagní. Já ji použila k bramborovým nokům a přidala celé balení špenátu. Často k tomu dávám i uzené tofu, které nakrájím na kostičky a orestuju na trošce oleje. A posypu parmazánem. Pak je to top! 

Suroviny

na 4 porce
  • 250 g tmavých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 ml smetany (použila jsme ovesnou)
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 200-250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 500 g bramborových noků
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • čerstvý tymián

Postup:

  1. Žampiony očistěte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a prolisujte, cibuli nakrájejte najemno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Orestujte nejdříve cibuli s česnekem dozlatova, pak přidejte žampiony. Pár žampionů můžete dát bokem na ozdobu.
  3. Po 3 minutách restování přilijte smetanu, sójovou omáčku a zeleninový vývar. Krátce povařte, přidejte tymián a pak rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém. Omáčku podle chuti dosolte a opepřete.
  4. Bramborové gnocchi vložte do vroucí osolené vody. Vařte 3-5 minut (případně podle návodu na obalu), jakmile gnocchi vyplavou na povrch, zceďte a nasypte do omáčky.
  5. Do omáčky vmíchejte špenát. Krátce ohřejte, podle potřeby přidejte další sojovou omáčku nebo pepř. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou.
  6. Servírujte s orestovanými žampiony, případně orestovaným uzeným tofu, parmazánem a čerstvým tymiánem. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky