Menu

Recept Mrkvovo-pomerančový chlebíček

Tenhle chlebíček dostal velmi pozitivní ohodnocení, prý to byl jeden z nejlepších sladkých chlebů, které jsem upekla. Nedivím se, je v něm hodně surovin. Kromě mrkve a spousty pomerančové šťávy i zázvor, skořice, anýz, kokos, lněná semínka a rozinky. Dá se říct to, co mi přišlo pod ruku, ale nakonec chlebík dopadl moc dobře. Je krásně vláčný, sladkokyselý a voňavý. Recept jsem musela hned sepsat, dokud si to ještě pamatuju! 

Suroviny

1 chléb (forma o rozměrech 30x11x7 cm)
  • 1 lžička másla na vymazání formy
  • 150 g mrkve
  • 200 g pšeničné polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 8 g kypřícího prášku
  • 4 g jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 1 lžička másla na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 200 ml vlažné pomerančové šťávy
  • 50 ml oleje

Postup:

  1. Formu vymastěte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Mrkev nastrouhejte najemno.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny (mouku, mrkev, kokos, rozinky, semínka, prášek, sodu a koření).
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej a šťávu (musí být vlažná).
  4. Přimíchejte sypké suroviny a rychle promíchejte tak, aby v těstu nebyla suchá místa. Těsto vlijte do formy a pečte 35-40 minut na 180 °C. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Hotový chlebík nechte vychladnout na mřížce. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky