Menu

Recept Libanonská lilková musaka (Maghmour)

Kdybych měla doporučit pokrm na slavnostnější večeři pro nemasožravce, byla by to asi tahle libanonská musaka. Vypadá sice dost obyčejně (a ono to vlastně v Libanonu i v Sýrii naprosto obyčejné jídlo je), ale věřte mi, je hrozně žravé. A to díky lilku, který po má upečení úžasně jemnou strukturu, a po vaření v omáčce i chuť arabského koření a rajčat. Celý je to dobrý tak, že si tohle jídlo dáte k obědu a pak se nebudete moct dočkat, až si ho zase ohřejete k večeři. Ideální s bulgurem, protože jsme na Blízkém východě přece!

A proč se tomu říká musaka, když to ani trochu nevypadá, jako musaka? Ve skutečnosti ve Středomoří je spoustu jejích verzí. V Řecku mají musaku s lilkem a mletým masem, v balkánském regionu nahrazují lilek brambory, turecká verze obsahuje maso a lilek stejně jako řecká verze, ale není vrstvená a jsou v ní navíc papriky. A konečně v Libanonu je bezmasá, kompletně veganská verze, která zahrnuje cizrnu zvanou maghmour.

Suroviny

na 4 porce
  • 200 g cizrny v sušeném stavu
  • 500 ml vody + na namočení
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli + na dochucení
  • 1 velký lilek
  • 4-5 lžic olivového oleje + na dochucení
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 velká rajčata
  • 1 lžička směsi 7 druhů koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 150 ml vody (podle potřeby)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 125 g rajčatového protlaku

Postup:

  1. Den předem cizrnu namočte do vody, aby změkla. Pak vodu slijte a dejte vařit v nové spolu s bobkovým listem. Postupně sesbírejte všechnu pěnu, která se na začátku varu vytvoří. Vařte 1 hodinu, dokud cizrna nezměkne. Na závěr osolte lžičkou soli, nechte ještě pár minut provařit a pak cizrnu zceďte.
  2. Lilek nakrájejte na kostičky velké cca 1 cm. V míse je promíchejte s olivovým olejem, tak, aby všechny byly olejem obalené. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jednou za čas na lilek mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálil.
  3. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky, rajčata na kostičky.
  4. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte rajčata, arabské koření a římský kmín. Krátce orestujte. Podlijte vodou, přidejte uvařenou cizrnu, rajčatový protlak a vařte 10 minut, dokud rajčata úplně nezměknou.
  5. Upečený lilek přidejte do rajčatové směsi s cizrnou. Podle chuti osolte a opepřete, dochuťte dalším olivovým olejem, případně podlijte další vodou.
  6. Podávejte s uvařeným bulgurem. Musaka chutná nejlépe po delší době, kdy se chutě krásně rozvinou. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky