Menu

Recept Indická polévka Dhal z červené čočky

S červenou čočkou je vážně radost vařit. Je v mžiku hotová, zasytí a dá se kombinovat s tolika chutěmi! A s trochou koření vás zavede třeba i do Indie, jen je potřeba sehnat ta správná ochucovadla. Já do ní dávám kromě garam masaly i červenou kari pastu. S tou se to nesmí moc přehnat, jinak vás Dhal možná až moc zahřeje. Polévka je ve výsledku hodně lehká, výborně funguje s pita chlebem, to si ji pak v klidu můžete dát jako vydatný oběd nebo večeři. Dělám ji fakt hodně často a ještě se nám nepřejedla. Navíc je hrozně rychle hotová, takže pro ty, kterým se nechce příliš vyvařovat nebo zrovna umírají hlady, je to značka ideál.

Suroviny

1 porce
  • 200 gramů červené čočky (použila jsem značku Menu Gold v rámci testování s Žena-in.cz)
  • 4 velká rajčata
  • 400 ml vody
  • 1 velká červená nebo bílá cibule
  • 1 lžička červené kari pasty (používám značku Cock Brand)
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci osmahněte na rostlinném oleji. Přidejte lžíci červené kari pasty a lehce opečte, tak se rozvoní a uvolní všechny chutě.
  2. Poté přidejte nakrájená červená rajčata, červenou čočku a zalijte zbylou vodou. Chvíli povařte, dokud všechnu vodu nevsákne, pak přidejte rajčatový protlak, ochuťte lžičkou soli, kořením garam masala a mletým koriandrem. Vařte, dokud čočka úplně nezměkne, většinou jí to trvá 5-8 minut.
  3. Polévku ještě podle chuti osolte a pak posypte čerstvým koriandrem pro osvěžení a barvičku. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky