Menu

Recept Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

  • 30 minut

Zahřeje nejenom na těle, ale i na duši. Krásně vypadá, zasytí a v kombinaci s pomerančovou šťávou je prostě fenomenální. Sama jsem byla překvapená, jakou dobrotu jde vykouzlit z obyčejné mrkve. Asi zafungovalo spojení zázvoru a pomeranče, který mrkvi dodal šmrnc. Určitě doporučuji sehnat co nejčerstvější mrkev, se starou už moc slávy nevykouzlíte. Nejlepší je ta, kterou koupíte i se svazkem natě.

Suroviny

na 4 porce
  • 1 bílá cibule
  • 500 gramů čerstvé mrkve
  • 2 kořeny petržele
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru (cca 2 cm)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka skořice
  • 2 kusy hřebíčku
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička himalájské soli
  • 125 ml rýžové smetany
  • čerstvá šťáva z půlky většího pomeranče

Postup: 

  1. Nakrájejte všechnu zeleninu na kostičky.
  2. Cibuli osmažte na oleji dozlatova. Přidejte všechnu zeleninu i se zázvorem a česnekem, lehce opečte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte pepř, sůl a vařte 10-15 minut, ideálně co nejméně – čím déle ji vaříte, tím více mrkev ztratí barvu.
  3. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte ji společně s kurkumou, skořicí a hřebíčkem. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a pro zjemnění rýžovou smetanu.  Ta polévce dodá úžasně jemnou chuť.
  4. Jako všechny husté zeleninové krémy polévka do druhého hodně zhoustne, takže je vhodné ji trochu rozředit vodou. Na chuti to ale neubere!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky