Menu

Recept Vietnamské zeleninové letní závitky

  • 30 minut

Jestli vás vietnamská kuchyně ještě nedostala, vyzkoušejte tyto letní závitky. Spolu s jarními, které se na rozdíl od letních smaží, jednoznačně patří k vietnamské klasice. Moje verze letních závitků je hodně odlehčená, bez masa a vaječné omelety, místo toho jsou závitky plné zeleniny a bylinek, nechybí ale ani rýžové nudle, avokádo a arašídy. Jsou skvělým a lehkým předkrmem, který je i rychle hotový, teda když se naučíte rolovat :) Rolování není jen tak. Sama mám za sebou několik nepovedených a dost neatraktivních závitků, na které se skoro nedalo koukat, jestli ale už někdy něco rolovali, po pár kouscích vám to půjde samo. No a když se vám závitek nepodaří, tak nevěšte hlavu. Závitek je moc dobrý i tak! :)

Náplň můžete samozřejmě podle chuti obměňovat a přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Bez nějakých základních asijských surovin se ale neobejdete. Koriandr seženete dneska už v jakémkoliv supermarketu, stejně jako nudle, rýžový papír a ingredience na omáčky. Pražáci pak můžou zavítat do Sapy, kde se tyhle suroviny dají pořídit opravdu levně.

Suroviny

cca 8 ks

Na závitky:

  • 8 kusů rýžového papíru (průměr cca 16cm)
  • hrst ledového salátu
  • hrst vietnamských čerstvých bylinek (použila jsem koriandr a mátu) 🌿
  • 1 středně velká mrkev 🥕
  • půlka avokáda 🥑
  • půlka červené papriky
  • 150 gramů rýžových nudlí Bún
  • hrst pražených arašídů 🥜

Na omáčku:

  • 4 polévkové lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky 🌶️
  • 1 lžíce rybí omáčky (lze nahradit klasickou mořskou solí)

Postup:

  1. Ještě před rolováním je důležité si připravit všechny suroviny tak, abyste je měli při balení pěkně po ruce. Nejdříve si namočte nudle na pár minut do hrnce s vodou, aby změkly.
  2. Pak se pusťte do omáčky. Nakrájejte mrkev na tenké nudličky a naskládejte ji do malé mističky. Zalijte rýžovým octem, rybí omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Promíchejte a dejte do lednice, kde ji nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Omáčka získá nádhernou oranžovou barvu, chutě se propojí a mrkev navíc změkne, ale pořád bude krásně křupat.
  3. Uvařte rýžové nudle bún: sceďte je a dejte je do vařící vody. U doby vaření se řiďte návodem na obalu – dejte pozor, abyste je nerozvařili, stačí jim jenom chvilka. Uvařené nudle zceďte a propláchněte je studenou vodou. Tak nebudou lepit a bude se s nimi lépe pracovat. Nechte je v cedníku odkapat.
  4. Avokádo nakrájejte na plátky, papriku na proužky stejně dlouhé jako mrkev. Salát natrhejte na menší kousky.
  5. Arašídy nadrťte na malé kousky – jde to dobře ve hmoždíři nebo je jednoduše pokrájejte nožem.
  6. Jakmile je mrkev měkká, vyndejte ji z omáčky. Ta je už hotová a můžete ji přelít do menší a atraktivnější mističky.Připravte si mísu se studenou vodou, do které budete rýžový papír namáčet.
  7. Nejdříve musíme papír vykoupat. A tady je ta největší věda. Pokud je papír mokrý až moc, snadno se potrhá, příliš suchý papír zase při rolování křupe a nelepí k sobě. Papír vykoupejte asi 10 sekund ve vodě, aby změkl. Měl by mít takovou konzistenci, že když ho vytáhnete z vody, je spíše polotvrdý, ale vytvoří se na něm takové varhánky – stejné jako máte na prstech, když se koupete hodně dlouho ve vaně. Musíte ho ale bez problému udržet v ruce. V tuhle chvíli papír vodu nasává a postupně ještě měkne.
  8. Položte namočený rýžový papír na suchý talíř. Do dolní třetiny pak dejte náplň – nejdříve bylinky, pak salát, uvařené rýžové nudle, plátky mrkve, papriku a avokádo. Posypte nadrcenými kousky arašídů.

Tip pro ty, co závitky balí prvně: je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit! 

  1. Papír teď je krásně měkký. Spodní kraj papíru ohněte přes náplň a stlačte, aby se papír přichytil k náplni.
  2. Teď upravte boční strany. Přeložte je, jako byste skládali obálku.
  3. Závitek uchopte velmi pevně a zarolujte ho, co nejpevněji to půjde. Kraje papíru se spojí a – v ideálním případě – vznikne rolka.
  4. Závitek rozkrojte nožem a hned servírujte s připravenou omáčkou. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky