Menu

Recept Kynutý makový závin

Kynutý závin byl odjakživa můj oblíbený, často jsem si ho zakrojovala k snídani, ale musel být jedině s mákem, tvaroh ani povidla mi nejely :) Časy se mění a já za poslední dobu vyzkoušela jak makovou, tak ořechovou i tvarohovou verzi. Každá má něco do sebe, ale ta maková je za mě stejně asi nejlepší :)

Suroviny

cca 20 ks

Na těsto:

  • 250 g hladké pšeničné mouky (typ 00)
  • 6 g sušeného droždí
  • 4 g soli
  • 2 vejce
  • 40 g cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g mléka
  • 30 g másla
  • 1 lžička citrónové kůry

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 80 g slazených povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Mouku prosijte přes sítko do mísy od robota. Přidejte droždí, sůl, vejce, cukr, vanilkovou pastu a mléko. Hněťte 10 minut na střední rychlost.
  2. Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
  3. Přidejte máslo a citrónovou kůru a hněťte dalších 10 minut.
  4. Mísu s těstem zakryjte a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout. 
  5. Připravte si náplň. Mák dejte do hrnce s mlékem, rumem, skořicí a povidly. Na mírném stupni vařte cca 10 minut do zhoustnutí. Pak odstavte a nechte úplně vychladnout.
  6. Troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 230 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
  7. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélníkovou placku tenkou cca 0,5 cm. Makovou náplň rozetřete do všech stran. Strany přehněte a pak zatočte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, závín potřete rozšlehaným vejcem a nechte dalších 30 minut kynout.
  8. Vykynutý závin dejte do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 20 minut dozlatova.
  9. Upečený závin nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!