Menu

Recept Loupáčky

  • 120 minut

Kdo by neměl rád loupáčky! Nebo makovky? Popravdě ani nevím, jaký je mezi nimi rozdíl! A tak jsem trochu zapátrala a upřímně, je v tom pěkný chaos... Podle někoho je to tak, že jde-li pečivo po upečení postupně odlupovat, tak je to loupák, makovka je spíš taková houska, klidně i ve tvaru rohlíku. Někdo zase říká, že rozdíl spočívá v druhu těsta. Upřímně.. ono je asi jedno, jak se tomu říká, hlavně že chutná! :)

Suroviny

12
  • 12 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 330 ml vlažného mléka
  • 1 vejce + na potření
  • 2 g soli
  • 80 g másla
  • mák na posypání

Postup:

  1. Droždí dejte do mísy od robotu a promíchejte se lžící mouky, lžičkou cukru a trochou mléka. Nechte vzejít kvásek.
  2. Ke kvásku přidejte zbytek mouky, cukru, mléka, vejce a sůl. Hněťte 10 minut, pak zapracujte máslo.
  3. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. 
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 12 kusů, z těch pak vypracujte trojúhelníčky, které zarolujte do loupáku. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 15 minut kynout. 
  5. Loupáky potřete vejcem, posypte mákem a pak pečte 20-25 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Dobrou chuť! :) 

Nestačilo? Přidejte si!