Postup (s přípravou těsta doporučuji začít večer, protože těsto se dává na cca 8 hodin do lednice):
- Mouku prosijte přes sítko. Dejte do mísy od robota společně s droždím, cukrem, solí, žloutky, mletým anýzem, vanilkou, pomerančovou šťávou a jogurtem. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
- Jakmile je těsto hladké, lesklé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
- Po odpočinku přidejte máslo a pomerančovou kůru. Hněťte dalších 10 minut. Nakonec zapracujte brusinky a pistácie.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny při pokojové teplotě kynout. Pak ho přemístěte do lednice a tam ho nechte až do rána.
-
Ráno, cca 9:00: Těsto zvažte a rozdělte na 6 stejně velkých částí. Rukou z nich vyválejte prameny a pomocí tohoto videa zapleťte vánočku. Tu pak přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do velké igelitové tašky nebo pytlíku, aby vánočka neokorala a nechte při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu. Mělo by jí to trvat cca 1,5 hodiny. Já ji ráda dávám do vypnuté trouby, kde je stabilní teplota.
- Po vykynutí vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Vánočku dejte do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete a pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 170°C a dopékejte dalších 30 minut.
- Upečenou vánočku nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Mějte krásné Vánoce a dobrou chuť! :)