Menu

Recept Vánočka s pistáciemi a brusinkami

  • 1 hodina + cca 14 hodin kynutí

S vánočkou je to asi jako se svíčkovou, asi každá rodina má svůj oblíbený recept. Já se s vámi moc ráda podělím o ten můj. Nejraději ji dělám se sušenými brusinkami, pistáciemi, pomerančovou šťávou, kůrou a jogurtem. Brusinky a pomeranč dají vánočce sladkou kyselkavost, jogurt zase vláčnost, no a pistácie, ty jsou božské sami o sobě, takže nemohou nic pokazit. Je to lehce něco trochu jiného, ale nic, co by ohrozilo tradici té výborné a nadýchané vánočky. Taky už se těšíte na Štědrý den? 

Vánočku nechávám kynout přes noc v lednici, proto je ideální s přípravou začít večer. Delší kynutí chuti jen prospěje a navíc se s chladným těstem mnohem lépe pracujte, což oceníte při pletení. Osobně vánočku nejraději zaplétám z 6 pramenů a jestli nevíte, jak na to, tak mrkněte na toto video. Neznám lepší a jednodušší návod! :)

Suroviny

na 1 vánočku
  • 300 g hladké pšeničné mouky dmBio
  • 8 g sušeného droždí dmBio
  • 60 g třtinového cukru dmBio
  • 5 g soli
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 70 ml pomerančové šťávy
  • 80 g bílého jogurtu
  • 75 g másla
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 60 g sušených brusinek dmBio
  • 60 g nesolených vyloupaných pistácií
  • 1 vejce na potření
  • 50 g mandlí (hranolky)

Postup (s přípravou těsta doporučuji začít večer, protože těsto se dává na cca 8 hodin do lednice):

  1. Mouku prosijte přes sítko. Dejte do mísy od robota společně s droždím, cukrem, solí, žloutky, mletým anýzem, vanilkou, pomerančovou šťávou a jogurtem. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
  2. Jakmile je těsto musí být krásně hladké, lesklé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
  3. Po odpočinku přidejte máslo a pomerančovou kůru. Hněťte dalších 10 minut. Nakonec zapracujte brusinky a pistácie.
  4. Mísu přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny při pokojové teplotě kynout. Pak ho přemístěte do lednice a tam ho nechte až do rána.
  5. Ráno, cca 9:00: Těsto zvažte a rozdělte na 6 stejně velkých částí. Rukou z nich vyválejte prameny a pomocí tohoto videa zapleťte vánočku. Tu pak přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do velké igelitové tašky nebo pytlíku, aby vánočka neokorala a nechte při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu. Mělo by jí to trvat cca 1,5 hodiny. Já ji ráda dávám do vypnuté trouby, kde je stabilní teplota.

  6. Po vykynutí vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Vánočku dejte do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete a pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 170°C a dopékejte dalších 30 minut.
  7. Upečenou vánočku nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Mějte krásné Vánoce a dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
30 minut + cca 50 minut pečení
  • Velikonoce
  • Tofu, tempeh a seitan
45 minut + 30 minut pečení
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina