Menu

Recept Dýňové zapečené těstoviny (mac’n’cheese)

V rámci rozmrazování mrazáku vznikla potřeba začít likvidovat zásoby… a dýňové pyré přišlo na řadu jako první. A tak vznikly tyto zapečené těstoviny, takové dýňové mac and cheese, ale teda ve značně odlehčené verzi, po té klasické bych se taky možná celej den už nezvedla :) Nejsou vůbec těžký a asi nejvíc mě baví ta ochucená chlebová strouhanka, kterou jsem těstoviny posypala. To, že díky těstovinám spotřebujete přebytky sýru z lednice, je samozřejmě další plus! 

Suroviny

na 4 porce

Na těstoviny:

  • 250 g těstovin (kolínka)
  • 1 velká žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 300 g dýňového pyré
  • 100 g nastrouhaného cheddaru
  • 50 h nastrouhaného parmazánu
  • 125 g mozzarelly
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mleté šalvěje
  • sůl podle chuti
  • 2 větvičky čerstvé šalvěje

Na strouhanku:

  • 50 g chlebové strouhanky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sladké papriky

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente, klidně i tvrdší – v troubě se dopečou. Pak zceďte a nechte na cedníku okapat.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zapékací mísu vytřete olejem.
  3. Chlebovou strouhanku smíchejte s droždím a paprikou.
  4. Na pánvi rozpalte olej a orestujte cibuli s česnekem dozlatova. Pak vmíchejte dýňové pyré, nastrouhaný cheddar a parmazán. Zahřejte, aby se sýr rozpustil. Přidejte pepř, papriku a sušenou šalvěj. Podle chuti osolte (dejte pozor, sýry jsou sami o sobě slané).
  5. Těstoviny dejte do velké mísy a promíchejte spolu s dýňovou omáčkou. Vložte do zapékací mísy, na těstoviny rovnoměrně rozprostřete natrhanou mozzarellu a lístky čerstvé šalvěje. Posypejte chlebovou strouhankou a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!