Postup:
- Tofu vysušte papírovým ubrouskem a nakrájejte na kostičky velké cca 1,5 x 1,5 cm.
- Cibuli nakrájejte najemno. Česnek prolisujte. Zázvor nakrájejte na velmi malé kousky.
- V hrnci rozpalte olej a tofu na něm ze všech stran orestujte dozlatova. Osolte a dejte bokem.
- Do hrnce s olejem nyní dejte cibuli, česnek a zázvor. Orestujte dozlatova. Pak přimíchejte všechno koření – curry, chilli a římský kmín. Restujte další minutu, aby se koření rozvonělo. Vlijte krájená rajčata a osolte jednou špetkou soli (curry směs už je osolená, takže špetka nebo dvě bude stačit). Teplotu snižte na mírný stupeň, přikryjte pokličkou a duste 15 minut. Občas omáčkou míchejte, aby se nespálila.
- Rýži propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby voda byla cca 1,5 cm nad rýží. Osolte špetkou soli a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, teplotu snižte, rýži promíchejte a přiklopte pokličkou. Vařte dalších cca 8-10 minut (doporučuji se řídit návodem na obalu). Po uplynulé době hrnec s rýží dejte pryč ze sporáku a nechte dalších 5 minut pod pokličkou dojít.
- Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem najemno nebo aspoň tak, aby v omáčce nebyly větší kousky rajčat. Do omáčky vložte orestované tofu a přilijte kokosové mléko. Nechte dalších 5 minut prohřát. Pak podle chuti dosolte.
- Rýži načechrejte vidličkou. Měla by být měkká, ale ne rozvařená a sypká. Podávejte s curry omáčkou s tofu a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť! :)