Menu

Recept Indické curry s tofu a basmati rýží

Při vymýšlení lednového receptu ve spolupráci s drogerií dm jsem si řekla, že recept musí splňovat jedno důležité kritérium. Musí pořádně zahřát. Hned jsem měla políčeno na nějakou z připravených směsí koření, konkrétně na curry. Musím říct, že už jsem těchto směsí vyzkoušela spoustu (curry není jen jedno koření, je to směs, kterou si každý výrobce míchá tak nějak po svém) a zrovna ta značky dmBio je opravdu velmi dobrá. Výrazná, ale vyvážená, takže nepřebíjí všechny ostatní chutě. Když jídlo zjemníte kokosovým mlékem, bude chutnat i těm, co kořeněným jídlům zrovna nefandí. Teda aspoň doufám :) Pokud vám tofu nesedí, curry připravte s cizrnou. Bude to taky výborný.

Suroviny

na 2 porce
  • 400 g bílého tofu
  • 1 žlutá cibule
  • 3 menší stroužky česneku
  • 2 cm kousek zázvoru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • 1 lžička curry koření
  • 1/2 lžičky červeného chilli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 200 g bílé basmati rýže
  • 150 ml kokosového mléka
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Tofu vysušte papírovým ubrouskem a nakrájejte na kostičky velké cca 1,5 x 1,5 cm.
  2. Cibuli nakrájejte najemno. Česnek prolisujte. Zázvor nakrájejte na velmi malé kousky.
  3. V hrnci rozpalte olej a tofu na něm ze všech stran orestujte dozlatova. Osolte a dejte bokem.
  4. Do hrnce s olejem nyní dejte cibuli, česnek a zázvor. Orestujte dozlatova. Pak přimíchejte všechno koření – curry, chilli a římský kmín. Restujte další minutu, aby se koření rozvonělo. Vlijte krájená rajčata a osolte jednou špetkou soli (curry směs už je osolená, takže špetka nebo dvě bude stačit). Teplotu snižte na mírný stupeň, přikryjte pokličkou a duste 15 minut. Občas omáčkou míchejte, aby se nespálila.
  5. Rýži propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby voda byla cca 1,5 cm nad rýží. Osolte špetkou soli a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, teplotu snižte, rýži promíchejte a přiklopte pokličkou. Vařte dalších cca 8-10 minut (doporučuji se řídit návodem na obalu). Po uplynulé době hrnec s rýží dejte pryč ze sporáku a nechte dalších 5 minut pod pokličkou dojít.
  6. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem najemno nebo aspoň tak, aby v omáčce nebyly větší kousky rajčat. Do omáčky vložte orestované tofu a přilijte kokosové mléko. Nechte dalších 5 minut prohřát. Pak podle chuti dosolte.
  7. Rýži načechrejte vidličkou. Měla by být měkká, ale ne rozvařená a sypká. Podávejte s curry omáčkou s tofu a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť! :) 

Nestačilo? Přidejte si!