Menu

Recept Chilli sin carne

Z cizokrajných kuchyní je mi ta mexická docela blízko. Asi pro to neuvěřitelné spektrum barev, chutí, bylinek a koření. Liší se region od regionu, obecně je ale hodně o mase. Bezmasou verzi chilli con carne si ale hravě zvládnete udělat i doma.

Od receptu očekávejte spíš takovou inspiraci, než dokonale autentické Mexiko. Přece jenom předěláváme původně nevegetariánské jídlo do verze bez masa. Rozhodně to ale neznamená, že by nechutnalo dobře, je plné chutí, nádherně voní a perfektní je s trochou zakysané smetany a dušenou rýží. Když ještě přidáte avokádo, dovedete celé jídlo k dokonalosti :)

Suroviny

na 4 porce
  • 250 g červených fazolí (v sušeném stavu)
  • voda na namáčení fazolí + vaření
  • 50 g sójového granulátu (použijte bio kvalitu)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 125 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 čtvereček hořké čokolády
  • 1 lžička soli
  • 3 velká rajčata
  • šťáva z 1 limetky
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání
  • čerstvý koriandr na ozdobení

Postup:

  1. Fazole den předem namočte do vody, aby změkly. Poté vodu slijte, fazole propláchněte a vařte 1 hodinu v nové spolu s bobkovým listem. Na začátku nezapomeňte sesbírat všechnu pěnu, co se vytvoří.

Tip: Návod, jak co nejlépe připravit luštěniny, najdete tady.

{COUNT-CONTINUE}

  1. Sojový granulát dejte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15 minut. Tak nasákne vodu a všechny chutě. Pak zceďte přebytečnou vodu.
  2. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Orestujte cibuli a česnek nakrájený na malé kostičky. Poté přidejte sušené chilli, římský kmín, mletý koriandr a skořici. Restujte další 2 minuty, koření se tak hezky rozvoní.
  3. Přidejte sójový granulát a restujte další 3 minuty. Pak vmíchejte fazole i s veškerou vodou, ve které se vařily, rajčatový protlak, sůl a nakrájená rajčata na kostičky. Vařte 15 minut. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu vody.
  4. Na závěr ochuťte čokoládou a šťávou z limetky. Podávejte se zakysanou smetanou, avokádem a dušenou rýží. Nechte si chutnat! 

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky