Menu

Recept Jednoduchá kakaová roláda

Je nadýchaná, plná krému, rychle hotová a v podstatě z pár surovin. Jako rychlý dezert ideální volba. Roládu jsem potřela malinovým džemem a k tomu i tvarohovým krémem, ať není suchá. Náplň by klidně ještě snesla i nějaké to ovoce navíc :) Vy se inspirujte nebo roládu naplňte tím, co máte rádi!

Suroviny

na 1 roládu

Na těsto:

  • 4 vejce (velikost M)
  • 100 g cukru krupice
  • 30 ml oleje + na potření papíru
  • 50 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 špetka soli

Na náplň:

  • 100 ml vychlazené smetany ke šlehání
  • 150 g tvarohu
  • Mletá vanilka
  • Moučkový cukr podle chuti
  • Malinový džem

Postup:

  1. Vejce dejte spolu s cukrem do mísy od robota. Šlehejte 20 minut na střední rychlost. Pak rychlost snižte a pomalu zašlehejte olej.
  2. Mezitím si připravte dva kusy pečicího papíru, oba ve velikosti větší, než je plech, na kterém budete péct roládu. Jedním papírem vyložte plech a mašlovačkou ho lehce potřete olejem. Druhý pečicí papír dejte bokem. Troubu předehřejte na 250 °C.
  3. Mouku promíchejte s kakaem a solí. Přes cedník prosijte do vaječné pěny. Promíchejte stěrkou, jemně, ale důkladně, tak, aby nikde nebyly suché části.
  4. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a vložte do trouby. Teplotu hned snižte na 200 °C. Pečte 6 minut.
  5. Druhý kus pečícího papíru přiklopte na upečenou roládu. Pak vše i s plechem obraťte, aby se roláda převrátila. Nezapomeňte mít kuchyňské chňapky nebo utěrky, plech je horký. Můžete si pomoci větším kuchyňským prkénkem, to přiklopíte na roládu i s papírem. Roláda se pak obrátí na prkénko.
  6. Pečící papír, na kterém se roláda pekla, sundejte. Díky oleji to půjde snadno. Ještě teplou ji i s druhým papírem zarolujte a nechte vychladnout.
  7. Smetanu vyšlehejte do tuha, pak jemně promíchejte s tvarohem a vanilkou. Podle chuti oslaďte.
  8. Roládu potřete nejdřív džemem, pak krémem. Zarolujte, pomocí pečícího papíru přesuňte na tác a dejte do lednice minimálně na 2 hodiny vychladit.
  9. Vychlazenou roládu ozdobte zbylým krémem, čerstvým ovocem a mátou. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky