Menu

Recept Velikonoční nádivka bez masa

Velikonoční nádivku jsem nikdy nemusela, než jsem přišla na to, že mi prostě vadí její konzistence. A tak jsem ji udělala podle svého gusta - hutnější, bez masa, zato se spoustou zeleniny, zeleného lupení a tempehem jako dalším zdrojem bílkoviny kromě vajec.

Recept je trochu upravený od klasiky, ale rozhodně se v něm nešetří na česneku, bylinkách, špenátu, prostě na všem jarním a zeleném. Chuť značně přidává i orestovaný uzený tempeh. Zkusíte ji taky? :) 

Suroviny

na cca 4 porce (forma o velikosti 20x20 cm)
  • 250 g bílého toustového chleba
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • Sůl, černý mletý pepř
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 200 g uzeného tempehu
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 hrst čerstvých kopřiv
  • 1 hrst medvědího česneku
  • olej na vaření
  • Máslo na vymazání formy
  • Strouhanka na vysypání formy

Postup:

  1. Chléb nakrájejte na kostičky. Nasucho je orestujte na pánvi.
  2. Vejce promíchejte s mlékem, solí a pepřem.
  3. Cibuli, česnek a špenát nakrájejte nadrobno. Mrkev, petržel, tempeh na kostičky. Bylinky nakrájejte na najemno.
  4. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nejdříve cibulku a česnek dozlatova. Pak přidejte všechnu zeleninu a tempeh, restujte další 3-4 minuty. Osolte a opepřete.
  5. Orestovanou zeleninu s tempehem přidejte ke chlebu a vše promíchejte i s bylinkami.
  6. Směs vložte do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného strouhankou. Zalijte rozšlehaným vejcem a mlékem. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
  • Jablka
1 hodina + 1 hodina chlazení těsta