Menu

Recept Slané tyčinky s lněnými semínky

  • 45 minut + 1 hodina chlazení

Slané tyčinky se osvědčily jako zobání k pivu nebo vínu, jsou super občerstvení pro na návštěvy, anebo prostě jen tak. Tyčky doporučuji dělat co nejtenčí, protože pak jsou správně propečené a křupavé :)

Suroviny

cca 20 ks
  • 30 g lněných semínek
  • 50 ml vody
  • 180 g mouky pšeničné hladké
  • 5 g soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření)
  • sůl, kmín, mák nebo sezam na posyp

Postup:

  1. Lněná semínka namočte do vody a nechte alespoň půl hodiny nabobtnat.
  2. Promíchejte mouku, sůl, kmín a kypřící prášek.
  3. Máslo s vejcem vyšlehejte do pěny. Pak zašlehejte směs s lněnými semínky.
  4. Všechno smíchejte dohromady. Vznikne tužší těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 hodinu vychladnout.
  5. Z těsta vyválejte tenké tyčinky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte solí/kmínem/mákem/čímkoliv, co máte rádi.
  6. Pečte dozlatova/dokřupava v troubě rozehřáté na 220°C cca 15-20 minut. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!