Menu

Recept Kvasová focaccia

Focaccia je jeden z nejjednodušších chlebů, stačí všechno zamíchat a dát tomu patřičný čas. Lze ji obložit čímkoliv, co máte zrovna po ruce a pokud nemáte kvas, tak ji zkuste s droždím. Postup bude stejný :)

Suroviny

na 4 porce
  • 240 g hladké pšeničné mouky (manitoba)
  • 160 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g vody
  • 60 g tuhého pšeničného kvasu (LM) nebo 3 g sušeného droždí
  • 8 g soli
  • 10 g olivového oleje

Postup:

  1. Všechno rukou promíchejte tak, aby nikde nebyla suchá místa a nechte hodinu odpočinout.
  2. V průběhu dalších 2,5-3 hodin těsto překládejte po cca 45 minutách. Těsto je dost tekuté, vždy si navlhčete ruce.
  3. Dejte na 8 hodin do lednice.
  4. Další den těsto přendejte do plechu nebo formy vytřené olejem, mně se nejlépe osvědčil pečicí papír.
  5. Nechte 1-2 hodinu odpočinout, během té doby se těsto krásné rozleze do stran. Čas závisí na teplotě místnosti.
  6. Těsto pokapejte olejem, prsty udělejte důlky a posypte čímkoliv, co máte rádi.
  7. Pečte 20-25 minut v troubě vyhřáté na 230 °C. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!