Menu

Recept Květáková pomazánka

  • 45 minut

Od květákové pomazánky jsem zase tolik nečekala, ale překvapila. Chutnala mi tak moc, že jí asi budu dávat přednost i před mým oblíbeným a starým známým hummusem z cizrny, a to je co říct! Vznikla celkem náhodou, kdy od oběda zbylo trochu pečeného květáku. A protože rozmixování je jeden z nejlepších způsobů, jak zpracovat zbytky upečené zeleniny, květák honem letěl do mixéru společně s pár dalšími ingrediencemi. Výsledek jsem si namazala na jeden semínkový krekr, v domnění, že to bude na ochutnávku stačit. Nestačil, hned jsem utíkala pro další :)

Suroviny

na 2 porce
  • 300 g květáku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1/2 až 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • černý mletý pepř

Postup:

  1. Omytý květák rozeberte na růžičky, dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a promíchejte s olejem. Pečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud květák nezměkne. Pak nechte vychladnout.
  2. Upečený květák rozmixujte s tahini, česnekem, olivovým olejem, citrónovou šťávou a římským kmínem. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo bílého jogurtu. Podávejte s pečivem a zeleninou. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky