Menu

Recept Pomerančová bábovka s čokoládovou polevou

Spojení čokolády a pomeranče stojí vždycky za to. A tahle bábovka rozhodně také, pro mě je chuťově jednou z nejzajímavějších vůbec. Čerstvá pomerančová kůra a šťáva, vanilka, ovesná mouka a rozpuštěná hořká čokoláda. Bábovka není ani trochu suchá, naopak je krásně vláčná díky jogurtu.

Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Suroviny

1 bábovka (objem 1,4 l)
  • 150 g ovesné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g kypřícího prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 4 vejce
  • 100 g másla (při pokojové teplotě)
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 150 g bílého jogurtu (při pokojové teplotě)
  • Na polevu a ozdobení:
  • 80 g hořké čokolády
  • 100 ml ovesného mléka
  • mandarinka kumquat
  • pomerančová kůra

Postup:

  1. Dejte vyhřát troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  2. V míse smíchejte obě mouky s kypřícím práškem, skořicí, vanilkovým cukrem a kůrou z pomeranče.
  3. Žloutky oddělte od bílků.
  4. Máslo vyšlehejte s jednou polovinou cukru do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte žloutky, jogurt a pomerančovou šťávu. 
  5. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu.
  6. Sypké a tekuté suroviny rychle promíchejte, pak přidejte vyšlehaný sníh. Ten do těsta jemně zapracujte stěrkou.
  7. Těsto vlijte do formy na bábovku. Dejte do vyhřáté trouby a teplotu hned snižte na 160 °C. Pečte 50 – 60 minut, upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
  8. Upečenou bábovku nechte 10 minut ve formě, pak ji vyklopte na talíř. Nechte úplně vychladnout.
  9. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s mlékem. Poté bábovku. Ozdobte nakrájenými kumquat mandarinkami a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky