Dost často se mně někdo ptá, jak nahradit majonézu za nějakou zdravější verzi. V obchodech se zdravou výživou můžete najít třeba sojanézu nebo tofunézu, což je rostlinná varianta připravená ze sóji. Těchto produktů je na trhu opravdu hodně, každá chutná trochu jinak a pokud nechcete jen tak zkoušet na slepo, připravte si rovnou majonézu domácí. Jednak je čerstvá, můžete si do ní přidat takové ingredience, které chcete a hlavně víte, co jíte. V neposlední řadě pak můžete kontrolovat množství přidávaného oleje a tedy i množství kalorií, tuků a tak dále.
Tofu majonéza je moc dobrá dohromady s čerstvými bylinkami (třeba kopr je v ní super) nebo domácí hořčicí. Majónezu můžete používat jak do těstovinových salátů, do burgerů, pečiva nebo jíst jen tak, s pečenou zeleninou. Jak vidíte, výhod domácí majonézy z tofu je prostě spoustu, takže hurá na ni! 🙂
Počet porcí: cca 2 porce
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
- 150 gramů hedvábného tofu
- 2 snítky čerstvého kopru
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 1 špetka černého pepře
Postup:
- Hedvábné tofu vyndejte z krabičky, nechte pořádně odkapat od nálevu a osušte papírovou utěrkou.
- Kopr nakrájejte na jemno.
- Osušené tofu dejte do mixéru a rozmixujte ho společně s ostatními surovinami. Ochutnejte a případně dochuťte podle vašich představ. V ledničce uchovávejte nejdéle tři dny.
3 Comments
Dýňové burgery s cizrnou | inspiredkitchen.cz
31/05/2018 at 10:58[…] do nějaké domácí bulky, ty potřete rozmačkaným avokádem nebo majonézou (co třeba zkusit majonézu domácí?), přidejte zeleninu, pár plátků červené cibule a na maso si ani […]
Burgery z červené řepy | inspiredkitchen.cz
13/06/2018 at 22:40[…] hořčice nebo domácí majonéza […]
Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 13:56[…] nemusíte zůstávat jen u pomazánek. Z tofu jsou výborné i dresingy, krémy a taky třeba veganská domácí majonéza. Na krémy použijte silken tofu, což je extra jemné tofu, které lze rozmixovat do hladkého […]