Hráškový hummus dělám poměrně často. Většinou ho rozmixuju jen se špenátem, v jarní sezóně přidávám i medvědí česnek, s ním to teprve má správný grády. Když hummus nenamažu na chleba jako pomazánku, orestuju k němu tempeh, přihodím klíčky a vcuku letu je z toho hlavní jídlo. Krásný, zdravý, jarní, zelený a vydatný! 💚
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 200 g zeleného hrachu v sušeném stavu
- 1 hrst (cca 60 g) čerstvého špenátu
- 1 hrst (cca 25 g) medvědího česneku + na posypání
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého mletého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g uzeného tempehu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- na ozdobu: čerstvý hrášek, hráškové výhonky
Postup:
- Zelený hrách properte ve vodě. Dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla zhruba 2 cm na hrachem a vařte pod pokličkou a na mírném stupni 40 minut do změknutí. V průběhu varu kontrolujte, jestli se hrách nepřipaluje.
- Uvařený hrách i se zbylou vodou rozmixujte se špenátem, medvědím česnekem, solí, pepřem a olivovým olejem. Lze také přidat pár kapek citrónové šťávy. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
- Tempeh nakrájejte na kostičky a na slunečnicovém oleji orestujte dozlatova.
- Hummus posypte orestovaným tempehem, čerstvým hráškem a hráškovými výhonky. Podávejte teplé i studené. Dobrou chuť! 🙂

1 Comment
Jak připravit luštěniny | inspiredkitchen.cz
09/03/2022 at 19:11[…] Hráškový hummus s medvědím česnekem a tempehem […]