Nápoje

Indický chai masala

Před Indií jsem kombinaci černého čaje s mlékem a spoustou cukru nedokázala přijít na chuť. Zezačátku tak moje objednávky čaje vždycky doprovázelo obezřetné „no milk, no sugar“, ale v jedné kavárně jsem na to zapomněla a šup, už mi nesli místo klasického černého čaje chai masala. Voněl tak krásně, že nešlo neochutnat… a pak ho vypít celý. Pokud vyrazíte do Indie, tomuhle čaji se prostě nevyhnete, on si vás najde 😊

Doma jsem si chai trochu přizpůsobila, tzn. snížila objem cukru a zkusila vyměnit kravské mléko za rostlinné – krapet to ovlivní chuť, ale jde to 😊 Pokud chcete, aby chai měl pěnu, ohřáté mléko našlehejte, použijte na to takový ten malý ruční šlehač. V případě rostlinného mléka ale musíte pořídit to speciální pro baristy, jen u toho budete mít jistotu, že ho vyšleháte.

PS: Pokud možno, na pytlíkový černý čaj zapomeňte! 😊

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 4 šálky o 180 ml

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 2 lžíce sypaného černého čaje
  • 4 celé kousky skořice
  • 6 tobolek kardamomu
  • 12 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 ml plnotučného nebo rostlinného mléka pro baristy

Postup:

  1. V hrnci přiveďte vodu k varu společně se vším kořením a zázvorem nastrouhaným najemno. Vařte 15 minut.
  2. Stáhněte z ohně, přisypte čaj a nechte 5 minut louhovat.
  3. Mezitím ohřejte mléko a pokud chcete pěnu, pomocí ručního šlehače ho vyšlehejte.
  4. Do směsi přimíchejte cukr, mléko a přes cedník přeceďte do šálků.
Indický chai masala

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat