Před Indií jsem kombinaci černého čaje s mlékem a spoustou cukru nedokázala přijít na chuť. Zezačátku tak moje objednávky čaje vždycky doprovázelo obezřetné „no milk, no sugar“, ale v jedné kavárně jsem na to zapomněla a šup, už mi nesli místo klasického černého čaje chai masala. Voněl tak krásně, že nešlo neochutnat… a pak ho vypít celý. Pokud vyrazíte do Indie, tomuhle čaji se prostě nevyhnete, on si vás najde 😊
Doma jsem si chai trochu přizpůsobila, tzn. snížila objem cukru a zkusila vyměnit kravské mléko za rostlinné – krapet to ovlivní chuť, ale jde to 😊 Pokud chcete, aby chai měl pěnu, ohřáté mléko našlehejte, použijte na to takový ten malý ruční šlehač. V případě rostlinného mléka ale musíte pořídit to speciální pro baristy, jen u toho budete mít jistotu, že ho vyšleháte.
PS: Pokud možno, na pytlíkový černý čaj zapomeňte! 😊
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4 šálky o 180 ml
Ingredience:
- 500 ml vody
- 2 lžíce sypaného černého čaje
- 4 celé kousky skořice
- 6 tobolek kardamomu
- 12 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 5 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička kuliček pepře
- 50 g třtinového cukru
- 250 ml plnotučného nebo rostlinného mléka pro baristy
Postup:
- V hrnci přiveďte vodu k varu společně se vším kořením a zázvorem nastrouhaným najemno. Vařte 15 minut.
- Stáhněte z ohně, přisypte čaj a nechte 5 minut louhovat.
- Mezitím ohřejte mléko a pokud chcete pěnu, pomocí ručního šlehače ho vyšlehejte.
- Do směsi přimíchejte cukr, mléko a přes cedník přeceďte do šálků.

Zatím žádné příspěvky