Je nadýchaná, plná krému, rychle hotová a v podstatě z pár surovin. Jako rychlý dezert ideální volba. Roládu jsem potřela malinovým džemem a k tomu i tvarohovým krémem, ať není suchá. Náplň by klidně ještě snesla i nějaké to ovoce navíc 🙂 Vy se inspirujte nebo roládu naplňte tím, co máte rádi!

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Počet porcí: 1 roláda (použila jsem plech o velikosti 36 x 25 cm)
Suroviny na těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru krupice
- 30 ml oleje + na potření papíru
- 50 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 30 g kakaa
- 1 špetka soli
Na náplň:
- 100 ml vychlazené smetany ke šlehání
- 150 g tvarohu
- Mletá vanilka
- Moučkový cukr podle chuti
- Malinový džem
Postup:
- Vejce dejte spolu s cukrem do mísy od robota. Šlehejte 20 minut na střední rychlost. Pak rychlost snižte a pomalu zašlehejte olej.
- Mezitím si připravte dva kusy pečicího papíru, oba ve velikosti větší, než je plech, na kterém budete péct roládu. Jedním papírem vyložte plech a mašlovačkou ho lehce potřete olejem. Druhý pečicí papír dejte bokem. Troubu předehřejte na 250 °C.
- Mouku promíchejte s kakaem a solí. Přes cedník prosijte do vaječné pěny. Promíchejte stěrkou, jemně, ale důkladně, tak, aby nikde nebyly suché části.
- Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a vložte do trouby. Teplotu hned snižte na 200 °C. Pečte 6 minut.
- Druhý kus pečícího papíru přiklopte na upečenou roládu. Pak vše i s plechem obraťte, aby se roláda převrátila. Nezapomeňte mít kuchyňské chňapky nebo utěrky, plech je horký. Můžete si pomoci větším kuchyňským prkénkem, to přiklopíte na roládu i s papírem. Roláda se pak obrátí na prkénko.
- Pečící papír, na kterém se roláda pekla, sundejte. Díky oleji to půjde snadno. Ještě teplou ji i s druhým papírem zarolujte a nechte vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte do tuha, pak jemně promíchejte s tvarohem a vanilkou. Podle chuti oslaďte.
- Roládu potřete nejdřív džemem, pak krémem. Zarolujte, pomocí pečícího papíru přesuňte na tác a dejte do lednice minimálně na 2 hodiny vychladit.
- Vychlazenou roládu ozdobte zbylým krémem, čerstvým ovocem a mátou. Dobrou chuť!

2 Comments
Veber
09/09/2020 at 20:22Bílky do pěny – myslíte do sněhu nebo přímo do sněhu ne?
inspiredkitchen
10/09/2020 at 09:29Ano, klasicky do sněhu. Pěkný den, Tereza