Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Jednoduchá kakaová roláda bez mouky

Je nadýchaná, plná tvarohového krému, rychle hotová a v podstatě z pár surovin… na víkendový dezert ideální volba. Navíc ve zdravější variantě bez mouky. Jako náplň jsem použila farmářský plnotučný tvaroh, který je dost hutný, pokud použijete ten z vaničky, pravděpodobně vám krém poteče. Doporučuji tedy mrknout po nějaké méně tekuté variantě.

Jednoduchá kakaová roláda bez mouky
Jednoduchá kakaová roláda bez mouky

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 1 roláda (použila jsem plech o velikosti 36 x 25 cm)

Ingredience na těsto:

  • 50 g kakaa
  • 50 g najemno namletých mandlí (lze úplně nahradit kakaem)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 5 vajec
  • 6 lžic březového cukru
  • 50 ml oleje

Ingredience na náplň:

  • 2-3 lžíce březového cukru (podle chuti)
  • 250 g tvarohu (já použila 200 g na náplň, 50 g na ozdobu)
  • štáva z 1/2 citrónu
  • ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Kakao promíchejte s mandlemi.
  2. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte s cukrem do sněhu. Postupně zašlehejte všechny žloutky a olej. Pak stěrkou promíchejte s kakaem a mandlemi.
  3. Plech vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval i okraje plechu. Papír lehce potřete olejem (bude se pak lépe sundávat z korpusu).
  4. Na papír rozprostřete těsto, povrch stěrkou uhlaďte a pečte 10 minut na 180 °C.
  5. Tvaroh promíchejte s najemno namletým cukrem a citrónovou šťávou.
  6. Utěrku namočte a vyždímejte. Upečený korpus na ni vyklopte těstem dolů, sundejte papír a společně s utěrkou srolujte. Pak nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  7. Korpus rozrolujte, potřete tvarohovou náplní a zarolujte zpět. Zdobte čímkoliv, co máte rádi! 😊💜
Jednoduchá kakaová roláda bez mouky
Jednoduchá kakaová roláda bez mouky

Nestačilo? Přidejte si!

2 Comments

  • Reply
    Veber
    09/09/2020 at 20:22

    Bílky do pěny – myslíte do sněhu nebo přímo do sněhu ne?

  • Napsat komentář: Veber Smazat komentář