Kroupové rizoto se sušenými i čerstvými liškami, pecorinem a petrželkou. Bylo to neskutečně dobrý a jednoduchý. Až mě zamrzelo, že s kroupami nevařím častěji. Dávám si za úkol z nich udělat stálou surovinu v mým jídelníčku! 😊

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut + namáčení krup přes noc
Ingredience:
- 250 g ječných krup
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 80 g sušených lišek
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 500 ml horkého zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky černého mletého pepře
- 100 g čerstvých lišek
- 80 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu
- čerstvá petrželka
Postup:
- Ječné kroupy dejte do mísy a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Nechte namáčet přes noc. Namáčení krup můžete vynechat, ale budou se pak mnohem déle vařit.
- Druhý den vodu slijte, kroupy propláchněte a nechte v cedníku okapat.
- Šalotky a česnek nakrájejte najemno. V pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej a šalotku s česnekem na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte sušené lišky, větší kousky případně rukou rozlámejte na menší. Dvě minuty restujte.
- K houbám přimíchejte okapané kroupy, drcený kmín a sůl. Další dvě minuty restujte a až poté zalijte horkým zeleninovým vývarem. Vařte 30 minut na mírném stupni, v průběhu vaření rizotem občas míchejte a podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vývarem.
- Čerstvé lišky pořádně omyjte. Na lžíci oleje restujte cca 5 minut dozlatova. Osolte.
- Jakmile jsou kroupy měkké, vmíchejte nastrouhané pecorino nebo parmazán, pepř a podle vaší chuti případně další sůl.
- Kroupové rizoto podávejte s orestovanými liškami a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť! 🙂


Zatím žádné příspěvky