Hlavní jídlo Recepty

Kroupové rizoto s liškami

Kroupové rizoto se sušenými i čerstvými liškami, pecorinem a petrželkou. Bylo to neskutečně dobrý a jednoduchý. Až mě zamrzelo, že s kroupami nevařím častěji. Dávám si za úkol z nich udělat stálou surovinu v mým jídelníčku! 😊

Kroupové rizoto s liškami

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut + namáčení krup přes noc

Ingredience:

  • 250 g ječných krup
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g sušených lišek
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 ml horkého zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 100 g čerstvých lišek
  • 80 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Ječné kroupy dejte do mísy a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Nechte namáčet přes noc. Namáčení krup můžete vynechat, ale budou se pak mnohem déle vařit.
  2. Druhý den vodu slijte, kroupy propláchněte a nechte v cedníku okapat.
  3. Šalotky a česnek nakrájejte najemno. V pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej a šalotku s česnekem na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte sušené lišky, větší kousky případně rukou rozlámejte na menší. Dvě minuty restujte.
  4. K houbám přimíchejte okapané kroupy, drcený kmín a sůl. Další dvě minuty restujte a až poté zalijte horkým zeleninovým vývarem. Vařte 30 minut na mírném stupni, v průběhu vaření rizotem občas míchejte a podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vývarem.
  5. Čerstvé lišky pořádně omyjte. Na lžíci oleje restujte cca 5 minut dozlatova. Osolte.
  6. Jakmile jsou kroupy měkké, vmíchejte nastrouhané pecorino nebo parmazán, pepř a podle vaší chuti případně další sůl.
  7. Kroupové rizoto podávejte s orestovanými liškami a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť! 🙂
Kroupové rizoto s liškami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat