Vyvážené jídlo, které chutná dobře, zasytí a přitom moc nestojí? Tak přesně takové jsou čočkové kuličky s rajčatovou omáčkou a bulgurem. Nevím přesně, na kolik vás vyjde jedna porce, ale věřím, že se vejdeme do 30 korun, navíc suroviny seženete v jakémkoliv větším supermarketu. Pokud nemáte k dispozici bulgur, nahraďte ho rýží nebo těstovinami. Kuličky jsou s obojím výborné 🙂

Pár rad předtím, než začnete vařit: kuličky doporučuji smažit, jedině tak budou na povrchu křupavé a uvnitř vláčné, pečením dost vyschnou. Pokud je vhodíte do opravdu rozpáleného oleje, nebudou tak mastné, pomůže i odkapání na ubrousku. Pokud se chcete i přesto smažení vyhnout, dejte kuličky na plech vyložený pečicím papírem, potřete je olejem a pečte 10-15 minut na 180 °C. Během pečení je několikrát otočte, aby se upekly rovnoměrně.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience na kuličky:
- 200 g červené čočky
- 400 ml vody
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 150 g jemných ovesných vloček
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- fritovací olej na smažení (zhruba 200 ml)
Ingredience na omáčku:
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 g rajčat
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl
- černý mletý pepř
- třtinový cukr nebo datlový sirup podle potřeby
Postup:
- Červenou čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou.
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno, orestujte na oleji dozlatova. Poté přidejte čočku, zalijte vodou a vařte pod pokličkou doměkka. Vařte na nízkém stupni zhruba 15 minut.
- Vločky rozmixujte na mouku, tu přesypte do velké mísy a smíchejte se strouhankou.
- Z čočky slijte přebytečnou vodu (pokud nějaká je). Vložte do mixéru a rozmixujte. Směs přimíchejte do mísy k rozmixovaným vločkám, přidejte sůl, pepř, koření, bylinky a promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte další strouhanku.
- Navlhčenýma rukama z těsta vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. V hrnci s pevným dnem zahřejte asi centimetrovou vrstvu oleje a jakmile se začnou v oleji tvořit bublinky, kuličky v něm ze všech stran osmažte dozlatova. Po vytáhnutí je nechte okapat na talíři s ubrouskem.
- Na omáčku: nejdříve orestujte nakrájenou cibuli s česnekem. Poté přidejte rajčata nakrájená na kostičky a protlak. Zalijte vodou a duste 20 minut, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Ochuťte solí, pepřem a bylinkami. Pokud je omáčka příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou třtinového cukru nebo datlového sirupu.
- Kuličky vložte do omáčky a pár minut provařte. Podávejte s uvařeným bulgurem, rýží nebo těstovinami. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky