Hlavní jídlo Recepty

Kuličky z červené čočky v rajčatové omáčce

Vyvážené jídlo, které chutná dobře, zasytí a přitom moc nestojí? Tak přesně takové jsou čočkové kuličky s rajčatovou omáčkou a bulgurem. Nevím přesně, na kolik vás vyjde jedna porce, ale věřím, že se vejdeme do 30 korun, navíc suroviny seženete v jakémkoliv větším supermarketu. Pokud nemáte k dispozici bulgur, nahraďte ho rýží nebo těstovinami. Kuličky jsou s obojím výborné 🙂

Kuličky z červené čočky v rajčatové omáčce

Pár rad předtím, než začnete vařit: kuličky doporučuji smažit, jedině tak budou na povrchu křupavé a uvnitř vláčné, pečením dost vyschnou. Pokud je vhodíte do opravdu rozpáleného oleje, nebudou tak mastné, pomůže i odkapání na ubrousku. Pokud se chcete i přesto smažení vyhnout, dejte kuličky na plech vyložený pečicím papírem, potřete je olejem a pečte 10-15 minut na 180 °C. Během pečení je několikrát otočte, aby se upekly rovnoměrně.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience na kuličky:

  • 200 g červené čočky
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • fritovací olej na smažení (zhruba 200 ml)

Ingredience na omáčku:

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g rajčat
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • třtinový cukr nebo datlový sirup podle potřeby

Postup:

  1. Červenou čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, orestujte na oleji dozlatova. Poté přidejte čočku, zalijte vodou a vařte pod pokličkou doměkka. Vařte na nízkém stupni zhruba 15 minut.
  3. Vločky rozmixujte na mouku, tu přesypte do velké mísy a smíchejte se strouhankou.
  4. Z čočky slijte přebytečnou vodu (pokud nějaká je). Vložte do mixéru a rozmixujte. Směs přimíchejte do mísy k rozmixovaným vločkám, přidejte sůl, pepř, koření, bylinky a promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte další strouhanku.
  5. Navlhčenýma rukama z těsta vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. V hrnci s pevným dnem zahřejte asi centimetrovou vrstvu oleje a jakmile se začnou v oleji tvořit bublinky, kuličky v něm ze všech stran osmažte dozlatova. Po vytáhnutí je nechte okapat na talíři s ubrouskem.
  6. Na omáčku: nejdříve orestujte nakrájenou cibuli s česnekem. Poté přidejte rajčata nakrájená na kostičky a protlak. Zalijte vodou a duste 20 minut, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Ochuťte solí, pepřem a bylinkami. Pokud je omáčka příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou třtinového cukru nebo datlového sirupu.
  7. Kuličky vložte do omáčky a pár minut provařte. Podávejte s uvařeným bulgurem, rýží nebo těstovinami. Dobrou chuť! 🙂
Kuličky z červené čočky v rajčatové omáčce

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat